Începe sezonul electoral. PSD anunţă că vrea ca CCR să fie scoasă din circuitul aprobării candidaturilor la prezidenţiale

Robert Cazanciuc (Screenshot)
Loredana Diacu
10.10.2024

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat că a depus la Parlament un proiect de lege care vizează modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României şi a legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să nu se mai pronunţe asupra contestaţiile depuse împotriva candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

Anunţul lui vine în condiţiile în care şeful său de partid, Marcel Ciolacu, este acuzat de opoziţie şi de parte din opinia publică că ar fi în spatele deciziei prin care CCR-ul i-a interzis extrem de vocalei Diana Şoşoacă să candideze pentru Parlament.

"Dreptul la apărare şi la un proces echitabil este un drept fundamental câştigat în 1989, bazat pe principiile şi valorile europene pe care ni le-am asumat şi ca membrii ai Uniunii Europene. Este principalul motiv ce m-a determinat să propun aducerea în actualitate a doua legi, adoptate de peste 20 de ani, care nu mai răspund cerinţelor societăţii actuale româneşti, ci unor vremuri care, în contextul post revoluţionar în care se găsea România, erau evident impregnate de spiritul unor interese politice, strategice şi social-economice.

Am depus astăzi la Camera Deputaţilor, o iniţiativă pentru modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Prin aceste modificări urmărim asigurarea dreptului la un proces echitabil în care părţile să poată fi prezente la desfăşurarea procedurii jurisdicţionale şi să îşi susţină cauza.

Cu toate că #CCR are atribuţiile unei instanţe de drept comun, în care părţile ar trebui să aibă garanţiile unui proces echitabil, în primul rând a dreptului la apărare, judecarea de către plenul Curţii a contestaţiilor referitoare la candidaturi se face în procedura uzuală a unei instanţe constituţionale, fără prezenţa părţilor, ceea ce poate fi apreciat că o încălcare a garanţiilor conferite de art. 21 din Constituţie şi art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Această modificare are şi rolul de a păstra activitatea CCR în vârful ierarhiei instituţionale a statului român, ţinând cont de poziţia acestei instanţe supreme în arhitectura administrativă a României, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui ţării, care nu înseamnă a desfăşura o activitate jurisdicţională cu caracter tehnic, ci semnifică abilitarea dată de Constituţie de a verifica modul în care organismele implicate în procedura electorală au respectat dispoziţiile constituţionale şi legale în materie" scrie, pe Facebook, Cazanciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor