În estul Ucrainei domneşte nesiguranţa. OSCE a pierdut contactul cu altă echipă de observatori

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

Pentru a doua oară în ultima săptămână, o echipă de observatori internaţionali a dispărut în estul Ucrainei, provocând noi tensiuni în zonă. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat vineri că a pierdut legătura cu o altă echipă de observatori, după ce aceştia au fost opriţi şi reţinuţi joi seară de bărbaţi înarmaţi în oraşul Severodoneţk, din regiunea Luhansk, potrivit AFP.

"Misiunea specială de observare OSCE a pierdut ieri (joi - n.r.), în jurul orei 19.00, contactul cu mai mulţi membri din echipajul său "alcătuit din patru observatori străini şi un traducător ucrainean care se află în regiunea Lugansk, a anunţat OSCE pe contul de Facebook. "Echipa a fost arestată la Severodoneţk de către persoane înarmate".

Aleksandr Borodai, aşa-numitul premier al autoproclamatei „Republici Doneţk”, a declarat joi că nu are nicio informaţie privind această echipă de observatori OSCE, în ciuda faptului că anterior, la câteva ore diferenţă, aşa-zisul primar autoproclamat al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, declara că echipa de observatori este reţinută de trupele sale.

OSCE a trimis grupuri de monitorizare în ţară pentru a observa evoluţia din regiune, însă de multe ori insurgenţii au acuzat echipele OSCE că sunt de fapt spioni. O altă echipă alcătuită din patru observatori a dispărut la est de Doneţk pe 26 mai.

Un al treilea grup de observatori OSCE a fost reţinut în regiunea Doneţk, dar a fost ulterior eliberat. Alţi şapte observatori au fost deţinuţi timp de opt zile de către separatiştii proruşi la Slaviansk, dar au fost eliberaţi ulterior.

Situaţia din estul Ucrainei este cât se poate de tensionată şi deşi secretarul de stat american John Kerry a anunţat joi că Rusia îşi retrage trupele de la frontiera estică cu Ucraina, în acelaşi timp a afirmat că o serie de luptători ceceni antrenaţi în Rusia au început să treacă graniţa ucraineană pentru a se alătura separatiştilor din estul fostei republici sovietice.

Totodată, SUA şi-a declarat îngrijorarea că separatiştii proruşi continuă să aibă acces la arme sofisticate şi sprijin venit din exterior, făcând referire la Kremlin, care însă a negat constant acest lucru.