Preşedintele Stratfor avertizează România despre imperialismul comercial al Rusiei

George Friedman
George Friedman (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)

Preşedintele Stratfor Global Intelligence, George Friedman, susţine, în cadrul unei analize făcută după vizita sa din România, că Rusia practică "un imperialism comercial" şi îşi utilizează serviciile secrete şi relaţiile economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic din ţara noastră.

"Statele Unite au realizat că ameninţarea rusească la adresa Ucrainei este permanentă şi orice se întâmplă în Ucraina se extinde şi asupra unor ţări precum România. Iar România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului şi de aceea Odessa contează atât de mult. Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forţele aeriene americane din România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica în mod substanţial viaţa ruşilor", a declarat preşedintele Straftor, citat de Realitatea.net

George Friedman a remarcat că ruşii îşi extind influenţa în regiune, în special în România, apelând la "metode tradiţionale, folosindu-şi serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România". De asemenea, acesta a menţionat că Federaţia Rusă se foloseşte de relaţiile comerciale pentru a crea reţele de influenţă economică, obiectivul fiind acela de a pune presiune pe ţara noastră, în sensul în care rezistenţa României la acţiunile lor să devină costisitoare.

"Ruşii sunt în special adepţii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale şi a altor companii energetice ruseşti în vederea achiziţionării firmelor regionale şi româneşti. Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părţi, din punct de vedere economic, dar ele au şi scopul de a-i plasa pe ruşi într-o poziţie din care pot influenţa atât politica energetică, dar şi dinamica politică", mai scrie preşedintele Stratfor în analiza sa.

Friedman scoate în evidenţă faptul că Rusia practică "un imperialism comercial", prin folosirea relaţiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic, atunci când interesele sale sunt ameninţate.

Preşedintele Stratfor a fost în vizită oficială la Bucureşti, la 22 mai, fiind primit la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, cu care a purtat discuţii despre noul context regional generat de "anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. "S-a discutat, totodată, şi despre potenţialele evoluţii negative în regiunea Mării Negre, domnul George Friedman subliniind în acest sens importanţa în creştere a României în actualul context geopolitic", adaugă sursa citată.