Rusia schimbă tactica. Kerry: Trupele ruse de la graniţa Ucrainei se retrag, dar vin cecenii proruşi
alte articole
Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat joi, la postul american de televiziune PBS, că în timp ce Rusia îşi retrage trupele de la frontiera estică cu Ucraina, combatanţii ceceni antrenaţi în Rusia trec graniţa pentru a se alătura separatiştilor din estul fostei republici sovietice.
"Trupele care se aflau la frontieră se retrag spre Moscova, şi nu spre Kiev", a confirmat John Kerry, atrăgând însă atenţia asupra pericolul luptătorilor ceceni proruşi care trec graniţa.
Şeful diplomaţiei de la Washington susţine că "există probe potrivit cărora luptători ruşi au traversat frontiera". "Ceceni antrenaţi în Rusia trec graniţa pentru a agita spiritele, pentru a se implica în lupte", a acuzat Kerry.
Secretarul de stat american John Kerry i-a transmis ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, preocupările Statelor Unite referitoare la rapoartele privind luptătorii străini, inclusiv ceceni, care trec graniţa în Ucraina din Rusia, a informat Departamentul de Stat al SUA.
"Acesta l-a îndemnat pe Ministrul de Externe [Serghei] Lavrov să oprească sprijinirea separatiştilor, să le denunţe acţiunile şi să le ceară să lase armele", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki Said, făcând referire la o conversaţie între Kerry şi Lavrov.
Totodată, John Kerry a îndemnat Rusia să se angajeze într-o discuţie cu Petro Poroşenko, magnatul ucrainean care a câştigat prezidenţialele duminică.
Presa din Ucraina atrage atenţia asupra faptului că mai mulţi luptători de origine cecenă sunt prezenţi în Doneţk, un bastion al separatiştilor proruşi. Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov a dezminţit că ar fi trimis soldaţi să lupte alături de separatiştii din estul Ucrainei, însă nu a exclus varianta ca aceştia să fi ales să lupte din proprie iniţiativă acolo.
"Suntem îngrijoraţi din cauza violenţelor care continuă în estul Ucrainei, mai ales a informaţiilor cu privire la faptul că separatiştii au doborât un elicopter militar ucrainean. Încă nu putem confirma detaliile asupra acestor informaţii, dar suntem preocupaţi să vedem că aceasta înseamnă că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi sprijin din exterior", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului SUA, Jay Carney, lăsând să se înţeleagă că separatiştii ar primi sprijin direct din partea Kremlinului, lucru dezminţit însă de ruşi.
Separatiştii au doborât, în apropierea bastionului prorus Slaviansk, un elicopterul ucrainean utilizând rachete ruse sol-aer. În urma incidentului şi-au pierdut viaţa 13 militari ucraineni şi un general, potrivit Bloomberg.