Premierul Ucrainei îi cere lui Putin să închidă graniţa

Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk
Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut, miercuri, preşedintelui rus Vladimir Putin, să blocheze graniţa cu Ucraina pentru a împiedica paramilitarii ruşi să pătrundă pe teritoriul ucrainean, adăugând că, dacă Rusia n-ar mai suplimenta grupurile din estul Ucrainei, criza s-ar putea încheia rapid.

„Situaţia din est se deteriorează. O serie de camioane pline cu armament, pline cu paramilitari antrenaţi de ruşi au trecut graniţa rusă în Ucraina”, a declarat Iaţeniuk.

O serie de autovehicule blindate, camioane şi autovehicule civile pline cu paramilitari ruşi au pătruns în Ucraina, numai în ultimele săptămâni.

Odată cu alegerea noului preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, armata naţională a Ucrainei a intensificat operaţiunile de eliberare în regiunile aflate sub ocupaţia forţelor pro-Rusia.

„Cerem Rusiei şi lui Putin să blocheze graniţa către Ucraina. Dacă Rusia se retrage din acest joc putem să rezolvăm situaţia într-o săptămână, dar cum ei îi susţin şi îi finanţează, şi le facilitează accesul pe teritoriul ucrainean asta creează mari dificultăţi pentru noi”, a declarat premierul.

Preşedinte ales al Ucrainei se va întâlni, pe 5 iunie, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Debarcării în Normandia, în cadrul unei ceremonii la care vor participa mai mulţi lideri din Occident, inclusiv Barack Obama şi Angela Merkel.