În afara de invazia din Ucraina, Putin mai desfăşoară una, dar "pe furiş" [Analist militar]

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Mutarea de trupe şi arme nucleare de către Rusia în Bielorusia reprezintă o formă de "invazie pe furiş", potrivit analistului militar Sean Bell de la Sky News.

Afirmaţia vine pe fondul anunţului făcut, săptămâna aceasta, de Putin şi aliatul său Lukaşenko privind un acord încheiat între cele două ţări legat de desfăşurarea de către Moscova de arme nucleare tactice în Bielorusia.

Potrivit preşedintelui bielorus, Alexander Lukaşenko, Rusia a început deja transferul armelor.

Moscova afirmă că această mişcare se datorează ameninţărilor la adresa graniţelor sale - pe care avertizează că le va apăra cu toată puterea sa - în urma recentei incursiuni de la Belgorod.

"Putin a spus clar că doreşte să mărească sfera de influenţă a Rusiei. Există un regim marionetă în Bielorusia - dar acesta este vulnerabil pe termen lung", a explicat analistul militar,

Rusia şi-a sporit prezenţa militară în această ţară în ultimul an şi parte din ofensiva sa din februarie 2022 din Ucraina a lansat-o din Bielorusia. Tot de aici au fost lansate şi atacuri aeriene ruseşti împotriva vecinilor ucraineni.

"Toate acestea sporesc influenţa rusă şi, în mod crucial, cresc numărul de soldaţi ruşi din Bielorusia. Lukaşenko este menţinut la putere de Putin şi este descris ca fiind ultimul dictator al Europei. Dar el păşeşte pe o linie dificilă. Pe de o parte trebuie să evite mai multe revolte interne împotriva regimului său, iar pe de altă parte e nevoit să menţină şi alinierea cu stăpânul său rus.

Oricum ar fi, e aproape sigur că este vorba despre faptul că Rusia strânge laţul în jurul Bielorusiei. O formă de invazie rusă - pe furiş", spune el.

Se pare că armele sunt mutate în Bielorusia, în ciuda faptului că o instalaţie specială de depozitare pentru a găzdui armele este încă în construcţie.

Bell spune că această mişcare, la prima vedere, este "doar despre Rusia care alimentează flăcările retoricii nucleare".

"Este vorba de a reaminti Occidentului pericolele implicării lor în conflictul din Ucraina", adaugă el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii