Imagini de speranta si optimism pentru minoritatea Khmerilor Kraom

Cambodgia a devenit atat de sinonima cu Campurile Ucigase si inchisorile Khmerilor Rosii, incat soferii ricselor tuk-tuk din Phnom Penh ofera vizitatorilor o zi de "turism de genocid"
Shahrzad Noorbaloochi
13.07.2010

Cambodgia a devenit atat de sinonima cu Campurile Ucigase si inchisorile Khmerilor Rosii, incat soferii ricselor tuk-tuk din Phnom Penh ofera vizitatorilor o zi de “turism de genocid”, sustine Vinita Ramani.

Ramani este co-fondator si director al Access to Justice Asia (AJA), o organizatie nonprofit care cauta sa ofere justitie “supravietuitorilor uitati” ai Asiei. AJA foloseste dezvoltarea comunitatilor prin arta, pentru a ajuta comunitatile sa isi spuna povestirile prin propriile voci. Ultimul lor proiect — proiectul Justitie, Arta si Memorie — se ocupa de suferinta comunitatii Khmerilor Kraom, o comunitate devastata de Khmerii Rosii. Prin intermediul fotografiei documentare, echipa de fotografi AJA spera sa “ofere acestor comunitati o modalitate diferita de a se autopercepe.”

Khmerii Kraom uitati

Desi Inchisoarea de Securitate nr. 21 si Campurile Ucigase sunt acum locuri de ucideri sistematice a zeci de mii de oameni in mainile lui Kaing Guek Eav, cunoscut ca Olandezul, nemilosul comandant al S-21.

Khmerii Rosii, un grup ultra-maoist organizat de Pol Pot in junglele din Cambodgia, au fost infiintati cu scopul ostentativ al crearii unei societati rurale “utopice” in anii 1960. In anii 1970, grupul a strans suficienta forta pentru a initia o rebeliune impotriva guvernului cambodgian cu ajutorul soldatilor vietnamezi. Ceea ce a urmat au fost uciderea in masa a categoriilor de intelectuali, muncitori calificati, a tuturor celor care foloseasu “tehnologie moderna” precum ochelari de vedere si ceas de mana, precum si a minoritatilor etnice, incluzand Khmerii Kraom.

Astazi, Camerele Extraordinare sustinute de ONU din cadrul Tribunalelor din Cambodgia desfasoara un proces impotriva a cinci fosti lideri ai Khmerilor Rosii, cunoscut ca si Cazul 002.

Suferinta Khmerilor Kraom a fost exclusa din procese, in ciuda faptului ca Khmerii Rosii au eradicat aproape 80% din comunitatea Khmerilor Kraom. Aceasta decizie a fost luata datorita a ceea ce unii numesc detalii tehnice. “Istoric, Khmerii din regiunea inferioara a Deltei Mekong - numiti Khmerii Kraom … au fost un grup minoritar marginalizat datorita legaturilor sale geografice, istorice si culturale cu Cambodgia cat si cu Vietnamul”, a declarat Ramani.

“Identitatea lor inter-relationata a transformat de asemenea comunitatea Khmerilor Kraom intr-o tinta primara in timpul crimelor Khmerilor Rosii care ii considerau pe Kraom drept tradatori cu ‘doua minti’ sau ‘trupuri de Khmeri cu minti de vietnamezi.’”

Izbavire si optimism

Echipa AJA a lucrat cu Tribunalele, incercand sa ajute poporul Kraom sa fie auzit.

“Dupa o jumatate de ani de sovaieli, procurorii au acceptat in cele din urma informatiile noastre bazate pe istorisiri si rapoartele audio-vizuale”, a declarat Ramani. In 13 iunie, ea a declarat ca procurorii au recunoscut ca Khmerii Kroam au fost “neglijati pe nedrept pana acum, si ca ei vor incerca tot posibilul sa se asigure ca vocile victimelor Kraom vor fi auzite in sala de tribunal.”

Prin eforturile lor, 15 Khmeri Kraom au fost recunosti ca “parti civile” si au fost admise in procese, cu dreptul de a “sustine acuzarea” liderilor Khmerilor Rosii judecati si de a cere daune colective.

Conform lui Ramani, povestea reala a minoritatii Kraom, una care nu a fost niciodata spusa, este una a optimismului si sperantei. Ramani sustine ca fotografiile urmaresc sa spuna o poveste mai profunda, indepartandu-se de povestirile despre crime si victimizare si indreptandu-se spre povestirile despre memorie (Jnaana), supravietuire (Jiiva) si refacere (Punarvana).

“Victimele sunt rareori vazute ca supravietuitori care au scapat din conflict si care doresc sa isi impartaseasca atat povestirile despre trauma, cat si cele despre continuitate si speranta, si care deseori au un simt al umorului si un spirit neobosit pentru viata”, sustine Ramani.

Toate fotografiile au fost facute de Rothany Srun, colaborator la Access to Justice Asia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor