Situaţie fără precedent: Hidroelectrica, acuzată că-şi sabotează o filială şi pune în pericol siguranţa energetică. Ce rol au serviciile?

. (Ki Price / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
03.09.2024

Sindicatul Naţional Hidroenergetic, membru al Federaţiei Naţionale Mine Energie, afiliat la CNS Cartel ALFA, lansează acuzaţii dure la adresa Hidroelectrica, în legătură cu situaţia SSH Hidroserv SA, companie care asigură mentenanţa echipamentelor. Situaţia are implicaţii ce pun în pericol viitorul HIDROSEV şi funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor Hidroelectrica SA şi, implicit, a siguranţei Sistemului Energetic Naţional, precizeaza sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului de presă remis redacţiei Epoch Times, printre măsurile "greşite/incompetente" dispuse de SPEEH Hidroelectrica SA, care este unic acţionar al Hidroserv, a fost reducerea drastică a programului de mentenanţă coroborat cu reducerea personalului direct productiv al Hidroserv.

"Mai mult decât atât, în mod unilateral, ilegal, printr-un evident abuz în serviciu, Hidroelectrica a modificat devizul privind decontarea lucrărilor prestate de Hidroserv ducând societatea în pragul falimentului, fapt ce a dus ca în anul 2016 aceasta să îşi declare insolvenţa.

Începând cu octombrie 2020, cu toate piedicile puse de conducerea Hidroelectrica, Hidroserv reuşeşte, prin eforturi deosebite, să plătească, chiar cu 6 luni înainte de termen, toate datoriile, fiind în situaţia de reinserţie în circuitul economic normal", se arată în document.

Sindicaliştii mai acuză că "în mod foarte ciudat, conducerea Hidroelectrica, în loc să îşi sprijine filiala societate comercială, continuă să o saboteze, prin nerespectarea Acordului-Cadru pentru execuţia lucrărilor de mentenanţă, încheiat între Hidroelectrica şi Hidroserv".

"Astfel, de-a lungul timpului, Hidroelectrica nu a acordat spre execuţie lucrările de mentenanţă care nu numai că trebuiau acordate conform Acordului Cadru, dar, mai grav, a încălcat grav prevederile Ordinului 96/2017 privind activitatea de mentenanţă în sectorul energetic, punând sub semnul întrebării siguranţa Hidroelectrica şi implicit a SEN.

Sunt suficiente cazurile în care Hidroelectrica, încălcând Acordul Cadru, a scos spre licitaţie lucrări, probabil în speranţa că Hidroserv nu va participa la licitaţie – de fapt ni s-a şi comunicat deseori că nu avem competenţă.

În data de 11.01.2024, Hidroelectrica a scos la licitaţie o lucrare în valoare de 40 de milioane de Euro pe care, conform Acordului Cadru, ar fi trebuit să o atribuie prin negociere directă, SSH Hidroserv. Mai mult decât atât, s-a încercat blocarea accesului Hidroserv la licitaţie, probabil pentru a acorda lucrarea, 'cu dedicaţie', unei firme 'prietene' şi mai cu dare de mână.

Mai grav însă este faptul că, după deschiderea licitaţiei, Hidroelectrica, printr-o gravă încălcare a legii, printr-un, din punctul nostru de vedere, abuz în serviciu, a modificat de câteva ori anunţul şi condiţiile privind experienţa similară. Deşi lucrarea scoasă la licitaţie se numeşte 'Reabilitare structurală şi instalaţii aferente stavile dublu cârlig', la prima solicitare de clarificări Hidroelectrica a revenit şi a limitat ca experienţă similară 'DOAR stavilele barajelor cu/sau fără rol hidroenergetic'!!

În prima faza, nu s-au luat în considerare Acorduri Cadru, ci doar contracte subsecvente din Acorduri Cadru, lucru care, din punctul nostru de vedere, reprezintă un alt abuz.

De asemenea, deşi legea e foarte clară, nu a luat în calcul dovezi de experienţă similară depuse de către Hidroserv solicitând, tot contrar legii, dovezi pe care de fapt deja le deţinea. Aceste tertipuri, de a depune la experienţă similară contracte existente cu Hidroelectrica din ultimii 7 ani cu o valoare minima de aproximativ 4 milioane de Euro într-un termen foarte strâns, au avut rolul de a descuraja participarea Hidroserv la această licitaţie.

Totul pentru a reuşi să scoată din licitaţie Hidroserv, care are nu doar experienţa şi competenţa necesare, ci şi cel mai mic preţ.

Cunoscând anumite dedesubturi ale acestor aspecte, opinăm că toate se fac pentru a atribui lucrarea unei firme concurente a Hidroserv, la un cost mai mare", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai avertizează că în situaţia în care lucrurile vor lua această turnură, vor sesiza organele de cercetare penală îndrituite.

"Amintim că am atras atenţia asupra grupărilor de interese având caracter pe care îl considerăm încadrându-se în domeniul infracţional, încă din anul 2000, dar, deşi DIICOT a avut în cercetare – şi chiar a finalizat 5 dosare penale – pentru că erau implicate persoane politice la vârf ( Călin Popescu Tăriceanu, Dan Ioan Popescu, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Daniel Chiţoiu, etc ), dosarele au fost trimise la sertar şi încuiate. Cheia se află la serviciile române de informaţii având ca obiect securitatea naţională, pe care le vom sesiza prin adrese oficiale", se arată în comunicat.

Redacţia nostră a cerut şi poziţia Hidroelectrica, dar nu a primit niciun răspuns până la data publicării acestei ştiri. Vom reveni cu poziţia Hidroelectrica când ne va parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor