ANI, în faţa unui nou asediu. Nouă parlamentari încearcă să limiteze puterea instituţiei

Agenţia Naţională de Integritate (ANI), o instituţie care a băgat spaima în politicieni la fel de tare ca DNA, se află din nou sub asediul parlamentarilor nemulţumiţi de sancţiunile pe care le riscă cei aflaţi în stare de incompatibilitate. Nouă parlamentari cu iniţiativă, dintre care şase aflaţi în proceduri de verficare sau deja în proces cu ANI, au depus un proiect de lege menit să facă unele modificări menite să întoarcă situaţia în favoarea celor cu probleme de integritate.
Andrei Pricopie
02.12.2014

alte articole

Eugen Nicolicea,vicepreşedinte UNPR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.12.2014

Agenţia Naţională de Integritate (ANI), o instituţie care a băgat spaima în politicieni la fel de tare ca DNA, se află din nou sub asediul parlamentarilor nemulţumiţi de sancţiunile pe care le riscă cei aflaţi în stare de incompatibilitate. Nouă parlamentari cu iniţiativă, dintre care şase aflaţi în proceduri de verificare sau deja în proces cu ANI, au depus un proiect de lege cu unele modificări menite să întoarcă situaţia în favoarea celor cu probleme de integritate.

În iulie, Curtea Constituţională adopta o decizie de interpretare prin care arăta că termenul "aceeaşi funcţie" din Legea ANI înseamnă de fapt "orice funcţie aleasă", stabilind astfel foarte clar că o persoană declarată incompatibilă nu poate ocupa, vreme de trei ani, nicio funcţie eligibilă.

Decizia le-a spulberat planurile de viitor multor politicieni aflaţi în stare de incompatibilitate care reuşiseră să scape de sancţiunile legale tocmai folosindu-se de acea interpretare eronată a legii, rectificată acum de CCR.

Acum, cei nouă parlamentarii de la PSD, UNPR, UDMR şi PPDD, printre care şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vor să "îndrepte" situaţia şi cer, în cadrul proiectului de lege pe care îl promovează, ca o persoană declarată în conflict de interese sau incompatibilitate să nu mai poată ocupa o funcţie în cadrul instituţiei timp de 3 ani, încercând astfel să ocolească sancţiunea amintită anterior.

Hotnews.ro a dezvăluit că proiectul de lege al celor nouă parlamentari a fost înregistrat la Senat pe 2 octombrie, iar pe 19 noiembrie a fost trimis la Consiliul Legislativ şi Guvern pentru un punct de vedere. Eugen Nicolicea a solicitat pe 24 noiembrie un punct de vedere de la ANI, cu precizarea FF URGENT. ANI a răspuns că propunerea legislativă "urmăreşte diminuarea până la eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice alta funcţie".

"Se încearcă reducerea atribuţiilor ANI şi imposibilitatea de a aplica sancţiuni. Din păcate, acest proiect de lege e în contradicţie cu decizia de interpretare a CCR şi urmăreşte obţinerea unei imunităţi pentru parlamentarii care se îndreaptă către decizii definitive şi irevocabile de incompatibilitate", a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu, la B1 TV.

Georgescu a explicat că modificarea legii ar permite unor preşedinţi de consilii locale să revină în Parlament sau să fie numiţi miniştri.

Potrivit publicaţiei menţionate, parlamentarii care au iniţiat acest proiect de lege sunt: Adam Luminiţa Pachel (PPDD), Florea Daniel (PSD), Kerekes Karoly (UDMR), Marton Arpad Francisc (UDMR), Mircovici Niculae (minorităţi), Necula Cosmin (PSD), Nica Nicolae Ciprian (PSD), Nicolicea Eugen (UNPR) şi Roman Victor (PSD)

Potrivit hotnews.ro, o propunere similară se află pe traseul parlamentar, fiind depusă în iunie de învăţătoarea grevistă, Iuliana Anghel (PC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor