Iohannis: România, o ţară paralizată de corupţie, asasinată. Este necesar un amplu proces de asanare morală

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la conferinţa de lansare a Indexului sustenabilităţii DNA, că în prezent ţara noastră este "paralizată" de o corupţie extensivă care duce la "regres, segregare şi la o răsturnare endemică a valorilor",

Viitorul preşedinte al României susţine că, pentru a rezolva această problemă, este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice, şi de mult curaj şi intransigentă a instituţiilor implicate. Acesta a făcut apel la cetăţenii României, la societatea civilă, să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a valorilor şi respectului.

În viziunea lui Iohannis, corupţia este acum principalul duşman al promovării care are la bază meritocraţia, al concurenţei libere, aceasta ne afectează traiul de zi cu zi şi şi investiţiile, iar "pe termen lung, corupţia duce la regres, segregare şi la o răsturnare endemică a valorilor. Corupţia e de departe cea mai mare problemă de siguranţă naţională".

"Fără o Justiţie independentă şi funcţională, o naţiune poate trăi de 10 ori un secol fără să aibă un stat. Cu o justiţie eficientă, o naţiune poate face paşi uimitori, ca şi cum ar trăi un secol în 10 ani. Efortul este meritul a numeroşi factori, dar mai ales al acelor oameni oneşti şi curajoşi din justiţie, care au arătat că vocaţia se suprapune cu formaţia. Misiunea mea principală este de a sprijini acest demers, dar şi de a sprijini celelalte instituţii ale statului. Preşedintele trebuie să nu fie doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept", a subliniat preşedintele ales.

Concret, Iohannis pledează pentru sporirea performanţei DNA la nivel local. Agenţia a fost în opinia lui foarte performantă începând cu mandatul lui Daniel Morar şi continuând cu mandatul Codruţei Kovesi.

"Voi lupta pentru a recupera prejudiciile. Reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică anchetelor. Dacă va întrebaţi dacă preşedintele va fi un aliat în lupta pentru statul de drept, vă asigur că răspunsul nu poate fi decât afirmativ", a concluzionat Klaus Iohannis.