Guvernul le mai dă ceva bani baronilor locali


Paradisurile fiscale şi miliardele pierdute de guvernele africane
Paradisurile fiscale şi miliardele pierdute de guvernele africane (JUSTIN TALLIS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
12.12.2013

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru lucrările efectuate de primării în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Decontarea sumelor va fi efectuată pe baza documentelor justificative transmise de unităţile administrativ-teritoriale, informează mediafax.

Alocarea banilor a fost decisă miercuri de Guvern, în contextul în care marţi, în Camera Deputaţilor a fost votat un amendament la codul Penal care le va da dreptul autorităţilor locale să dispună discreţionar de banii publici, având posibilitatea legală de a contracta lucrări pe bani publici cu firme deţinute de membri ai familiilor lor.

Cei 100 de milioane sunt a treia tranşă de bani dizlocaţi în ultima perioadă de la Fondul de rezervă bugetară al ţării şi trimişi edililor locali iar alocarea lor a fost prefigurată de anunţul lui Liviu Dragnea care, în urmă cu o săptămână, declara că a pregătit un proiect de hotărâre prin care va cere Guvernului 150 de milioane de lei, proiectul urmând a fi discutat în şedinţă de Guvern.

Liviu Dragnea, mâna dreaptă a lui Ponta, a cerut (şi primit), în două rânduri, bani din Fondul de rezervă bugetară naţională, bani care au fost daţi primăriilor pentru cheltuieli în sezonul rece şi pentru achitarea datoriilor pe care primăriile le-au acumulat către furnizori "din vina guvernului Boc", care a tăiat bugetele locale.

La finele lui noiembrie, Dragnea a primit 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), după ce cu o săptămână în urmă primise alte 3,5 milioane lei, bani strict pentru primăria oraşului Brad.

Vicepremierul a adăugat că va cere în fiecare săptămână Guvernului să aprobe astfel de ajutoare, pentru că are la rândul lui foarte multe solicitări din partea multor primării care cer ajutor pentru a putea trece de sezonul rece, în contextul în care nu au la dispoziţie bani suficienţi pentru a băga agent termic în casele votanţilor lor.

Potrivit legii, alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară se poate face doar în condiţiile în care este necesară finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Argumentul invocat iniţial de Ministerul Finanţelor pentru aceste alocări de fonduri, prin derogare de la lege, era că, "potrivit prognozei meteorologice", va avea loc un proces de transfer al maselor de "aer arctic" în Europa, ceea ce va duce la "geruri anormale" pentru perioada care vine, determinând o creştere a consumului de energie electrică şi termică prognozat din această perioadă.

Ulterior, după ce gerul arctic nu a mai venit, Ministerul Finanţelor a explicat că primăriile au nevoie de bani pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie în sezonul rece şi ca să îşi plătească arieratele care s-au acumulat din vina foştilor guvernanţi.

Pomparea de bani din rezerva naţională înspre baronii locali a fost interpretată drept o nouă tentativă a PSD-ului de a-şi recompensa primarii, al căror sprijin în organizarea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din 2014 este vital.

De altfel, bugetul ministerului condus de Dragnea pentru anul electoral 2014, a beneficiat de o suplimentare de 1,2 miliarde în 2014, miliard ce ar urma să finanţeze proiecte care pot fi finanţate cu bani europeni. Preşedintele Băsescu a acuzat că această suplimentare de buget la ministerul lui Dragnea, corelată cu acciza pe carburanţi nu este nimic altceva decât maniera în care USL-ul îşi plăteşte campaniile electorale de anul viitor, mituindu-i cu banii românilor pe baronii locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor