Deputatul PSD Nicolae Vasilescu condamnat la închisoare 2 ani
alte articole
UPDATE - Nicolae Vasilescu a încercat să fugă din ţară. Deputatul PSD, condamnat la doi ani închisoare pentru trafic de influenţa, a fost prins ieri noapte pe Aeroportul Otopeni, când încerca să fugă în China.
Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat marţi pe deputatul PSD de Dolj, Nicolae Vasilescu, fost şef al Direcţiei Legislative din Camera Deputaţilor, la 2 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.
Vasilescu a fost trimis în judecată în martie 2012, sub acuzaţia de trafic de influenţă, alături de Eugeniu Mija şi Realini Lupşa.
Potrivit DNA, Vasilescu, Mija şi Lupşa ar fi cerut de la reprezentantul unor societăţi comerciale 2.000.000 de lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului, în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa, informează mediafax.
În schimbul banilor, cei trei ar fi promis să intervină pe lângă persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa pentru ca acestea să dispună achitarea către denunţător a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei. De asemenea, pe 10 ianuarie 2012, Eugeniu Mija a cerut de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului.
Pe lângă închisoare, lui Nicolae Vasilescu i se interzice, timp de trei ani după executarea pedepsei principale, dreptul de a alege sau de a fi ales în instituţiile publice. În plus, i se interzice dreptul de a mai ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Condamnarea lui Vasilescu a avut loc în aceeaşi zi în care parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au introdus o serie de amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale, astfel încât aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.
Tot marţi, parlamentarii urmau să supună votului o lege considerată un cadou pentru corupţii aflaţi în închisori, care, dacă se adoptă, va permite amnistierea pedepselor cu închisoarea până la 6 ani şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare până la 7 ani. Legea a fost însă scoasă marţi de pe ordinea de zi.
Un număr impresionant de senatori şi deputaţi PSD au în prezent dosare pe rol la DNA şi DIICOT iar ANI are şi ea pe listă zeci de baroni locali corupţi.
Lunga listă a celor ce ar putea beneficia de modificările Codului Penal include nume grele, în frunte cu cel al vicepremierului Liviu Dragnea, al cărui proces pentru fraudarea referendumului din 2012 va începe în februarie anul viitor. Alte 74 de persoane mai sunt acuzate în acest dosar.