Dragnea, dosarul "Referendumul" şi "cadoul de la Băsescu"

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pe rol vineri Dosarul „Referendumul” în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, pentru fraudarea alegerilor la referendumul organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.12.2013

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pe rol vineri Dosarul „Referendumul” în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, pentru fraudarea alegerilor la referendumul organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

„Dosarul este un cadou de la Băsescu”, a declarat vicepremierul Dragnea înainte de a intra în sala de judecată, potrivit Evz.

Avocatul lui Dragnea, Marian Nazat a solicitat trimiterea dosarului înapoi la DNA, motivând că i-ar fi fost încălcat dreptul la apărare clientului său.

Acesta a evidenţiat că cererea de audiere a lui Victor Ponta a fost respinsă şi chiar şi Ponta a făcut o cerere de audiere, act care nu este la dosar. Totodată, Nazat a argumentat că lui Dragnea nu i-a fost respectat dreptul la studierea dosarului, iar cererile clientului său referitoare la o listă întreagă de probatorii au fost respinse fără a mai avea ocazia să conteste decizia procurorului, pentru ca acesta a fost trimis în judecată. Reprezentantul lui Dragnea a subliniat faptul că nu au avut la dispoziţie decât 9 zile pentru a contesta o parte dintre problemele sesizate de procurori, termenul legal fiind de 20 de zile.

Avocatul lui Dragnea a punctat faptul că dosarul a trecut pe la mai mulţi procurori, care au ieşit rând pe rând din anchetă şi arată că procurorul care a realizat dosarul a adus un document medical conform căruia suferea de stres. Potrivit lui Nazat, interviul procurorului Lucian Papici din revista Kamikaze arată "lipsa imparţialităţii procurorului Papici".

În concluzie, acesta consideră că "se impune restituirea cauzei la procuror pentru refacerea rechizitoriului şi refacerea procedurii urmărirea penală”.

La rândul său procurorul DNA cere respingerea cererilor făcute de avocatul lui Liviu Dragnea.

"I-au fost respectate toate drepturile procesuale", a afirmat procurorul, care a explicat că iniţial Dragnea a cerut studierea probelor împotriva sa, după care a revenit şi a solicitat să vadă toate probele.

DNA a precizat că i-au fost respectate toate drepturile inculpatului, iar ordonanţele emise de procurorul Lucian Papici au fost motivate. Gheorghe Bocşan a cerut să fie înlocuit din acesta anchetă din motive medicale. Nazat intervine şi susţine că „lipsa imparţialităţii rezultă din motivele prin care ni s-au respins probele. Unul din motive a fost pasivitatea avocaţilor în timpul audierilor, că nu am participat la actele de urmărire penală”.

Completul de judecată format din Lavinia Lefterache, Lucia Rog şi Corina Jîjîie au respins cererea de trimitere a dosarului la DNA.

”Nu există impedimente privind regularitatea rechizitoriului”, au motivat magistraţi.

Următorul termen din dosar va fi pe data de 10 ianuarie, când instanţa se va pronunţa asupra excepţiei referitoare la pretinsa încălcare a dreptului la apărare invocată de Liviu Dragnea.

Dosarul Referendumul

La 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La probele strânse de procurori s-a putea adăuga şi mărturiile făcute de senatorul Valer Marian, fost preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare. Valer Marian, care a fost exclus din PSD şi este actualmente senator independent, a depus în data de 16 iulie o sesizare la DNA în care declară că a participat personal la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţau pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.

Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe, actualul Ministru de Interne al României, i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să raporteze o prezenţă mai mare decât cea reală, în luna iulie 2012. Acesta a susţinut că Liviu Dragnea i-a cerut personal să raporteze date false la Biroul Electoral Central, dar el a refuzat.

Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.

La întâlnirea ce ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate. Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi de către liberalii instruiţi de Radu Stroe la Cluj, doar că liberalii ar fi raportat cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real, a declarat Marian. Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Valer Marian susţine că Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară. Surse din DNA estimează o fraudare de 1,5 milioane de voturi.

Ultimul scandal din jurul dosarului

România a fost recent scena unui scandal în Justiţie provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe şeful secţiei I-a din DNA, Lucian Papici, şi pe adjunctului acestuia, Mariana Alexandru. Papici se ocupă de dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Procurorul general l-a revocat pe Papici la scurt timp după ce, pe data de 23 septembrie, îl numise în funcţie pentru o perioadă de trei luni.

Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este „procuror basist, morărist, macovist” şi, de asemenea, că “a făcut dosare politice”. Traian Băsescu, Monica Macovei, precum şi alţi membri din Opoziţie sunt de părere că încetarea mandatului lui Lucian Papici a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea şi îl acuză pe Victor Ponta că a intervenit în justiţie.

Şeful statului consideră că „s-au băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea”, iar dacă „Dragnea nu are nici o problemă, du-te nene în faţa judecătorului şi justifică acolo cum ai mai pus tu vreo două milioane de voturi”.

Preşedintele pretinde că a primit „nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea - azi nu am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie. Ei nu au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi”.

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi a decis trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, menţinând astfel soluţia dată de procurorul Lucian Papici în rechizitoriu.

„Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu, ştiam că aşa se va întâmpla. De altfel, am fost ameninţaţi direct de Traian Băsescu - a spus foarte clar că vom avea dosare politice, pentru faptul că am organizat referendum şi am votat pentru demiterea sa”, este de părere premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor