Liviu Dragnea cere (şi va primi) din nou bani

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.12.2013

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea cere din nou bani din Fondul de Rezervă al ţării, care vor fi alocaţi primăriilor locale, pentru arierate şi pentru a face faţă cu bine "iernii grele" care va veni. Dragnea a anunţat marţi că a pregătit un proiect de hotărâre prin care va cere Guvernului 150 de milioane de lei, proiectul urmând a fi discutat miercuri în şedinţă de Guvern.

"Necesarul este de 280 de milioane de lei pentru plăti arieratele generate de rectificarea negativă din această toamnă (...) S-au dat 300 de milioane de lei la acest minister (al Dezvoltării, n.r.) pentru se continua lucrările pe acest program de dezvoltare locală. Peste trei săptămâni de zile a fost o rectificare negativă, s-au luat 280 de milioane de lei, lucrările au continuat. Deci, primii bani pe care trebuie să-i dăm, trebuie să-i dăm pentru a stinge aceste datorii pe care ministerul le-a făcut, dar nu din vina ministerului, ci din cauza rectificării", a declarat Dragnea marţi.

Dragnea va cere ca aceşti bani să fie alocaţi din Fondul de Rezervă Bugetară, controlat de Guvern, în baza unei ordonanţei de urgenţă adoptată recent de Guvern, care permite astfel de transferuri de fonduri, prin derogare de la lege.

Este cea de a treia (şi cea mai mare) cerere de fonduri făcută de Liviu Dragnea în ultimul timp. Primele două cereri au fost motivate de frigul arctic care se apropie de ţară şi, ulterior, de nevoia imperioasă de bani a primăriilor locale, pentru a putea furniza agent termic către cetăţeni.

La cererea ministrului Dragnea, Guvernul Ponta a alocat în două rânduri bani pentru unităţi administrativ-teritoriale, prin două hotărâri distincte, ambele adoptate fără să fi anunţe public.

Dragnea a cerut şi primit iniţial dată 3,5 milioane lei, strict pentru municipiul Brad, iar a doua oară 20 milioane lei.

Din hotărârile pe care guvernul le-a adoptat pe ascuns, reiese că repartizarea sumelor pe unităţi administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza cererilor înaintate de acestea, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local sunt responsabili de modul în care sunt utilizaţii bani.

Vicepremierul a adăugat că va cere în fiecare săptămână Guvernului să aprobe astfel de ajutoare, pentru că are la rândul lui foarte multe solicitări din partea multor primării care cer ajutor pentru a putea trece de sezonul rece, în contextul în care nu au la dispoziţie bani suficienţi.

Potrivit legii, alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară se poate face doar în condiţiile în care este necesară finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Argumentul invocat iniţial de Ministerul Finanţelor pentru această alocare de fonduri, prin derogare de la lege, era că, "potrivit prognozei meteorologice", va avea loc un proces de transfer al maselor de "aer arctic" în Europa, ceea ce va duce la "geruri anormale" pentru perioada care vine, determinând creşterea consumului de energie electrică şi termică prognozat din această perioadă.

Însă ulterior, Ministerul Finanţelor a schimbat această motivaţie prin care primarii vor putea încasa, pe final de an, banii din Fondul de rezervă bugetară de la Guvern, aducând argumentul că banii sunt necesari pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie în sezonul rece.

Acum, când suma cerută se măreşte, Dragnea invocă, pe lângă iarna rece, şi datoriile pe care primăriile le-au contractat "din vina guvernului Boc", care a tăiat bugetele locale şi care datorii trebuie plătite musai acum. Din Fondul de Rezervă, nu din bugetul ministrerului lui Dragnea, suplimentat cu 1,2 miliarde de euro de Guvern. Acesti bani însă, afirmă Băsescu, sunt bani pentru campaniile electorale ale USL-ului de anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor