Un milion jumătate de oameni din 53 de ţări spun "Nu" recoltării de organe în China

Chirurgi în sala de operaţie
Chirurgi în sala de operaţie (Pixabay)

O mişcare a societatii civile, care s-a întins pe cinci continente şi 53 de ţări, a ajuns la un punct culminant luni dimineata la Geneva, când o delegaţie a organizaţiei Doctorilor Împotriva Recoltării Forţate de Organe a prezentat oficial biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului o petiţie care a atras aproape 1,5 milioane de semnături. Prezentarea a coincis cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, care are loc astazi, 10 decembrie.

Petiţia cere "încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong din China" şi solicită Înaltului Comisar să iniţieze anchete care să conducă la urmărirea penală a celor responsabili pentru această crimă împotriva umanităţii, precum şi să facă apel la guvernul chinez pentru a pune capăt persecuţiei împotriva Falun Gong.

Într-o oră şi jumătate de discuţii la ONU, dr.Torsten Trey, director executiv al organizaţiei Doctori Împotriva Recoltare Forţată de Organe ( DAFOH ), împreună cu trei medici şi trei avocaţi din şase ţări şi trei continente, au prezentat o scrisoare Înaltului Comisar şi au informat personalul biroului Înaltului Comisar despre recoltarea de organe care are loc în China.

Într-o conversaţie telefonică, dr. Torsten Trey a explicat modul în care a început petiţia. Membrii DAFOH au fost frustraţi, a spus Trey. Ei ştiau că o atrocitate are loc în China, dar guvernele şi organizaţiile profesionale şi de drepturile omului de multe ori reacţionau lent.

Aşa că membrii DAFOH s-au gândit că dacă oamenii ar fi întrebaţi direct, ei ar răspunde. În iunie a.c., DAFOH a apelat la câţiva suporteri pentru a începe colectarea de semnături pentru petiţie. Colectarea semnăturilor a început serios în luna iulie 2013.

Petiţia "şi-a luat zborul". Cu cât mai multe persoane auzeau despre recoltarea de organe care are loc în China, cu atât mai mulţi voluntari şi organizaţii voiau să ajute la strângerea de semnături, în întreaga lume. Precum bulgărele de zăpadă care se rostogoleşte la vale, petiţia a strâns rapid sute de mii de semnături.

Până la sfârşitul lunii septembrie se colectaseră 400.000 de semnături. Până la sfârşitul lunii octombrie, numărul de semnături s-e dublase la aproximativ 800.000. Până la sfârşitul lunii noiembrie, când petiţia a fost închisă, numărul aproape s-a dublat din nou, la 1,480,000.

Ajutoarele

Activitatea de colectare a semnăturilor a fost făcută de către voluntari, cu ajutorul practicanţilor Falun Gong care au preluat conducerea în cele mai multe zone.

De exemplu Zek Halu, un dezvoltator imobiliar în jur de 60 de ani, care a stat zile la rând în Chinatown-ul (oraşul chinezesc - n.r) din Londra, cu două pancarde sub fiecare braţ şi una în mâini şi cu pixuri ieşind din buzunare.

La sfârşit de săptămână, pe străzile din Chinatown se adunau multe persoane, în majoritate turişti europeni. Halu se "arunca" într-un grup şi găsea o persoană care voia să semneze. "Curând, toată lumea voia să semneze, iar apoi pancardele cu petiţiile începeau să facă ocolul mulţimii, de la unul la altul. Nu se putea ţine pasul".

De asemenea, de colectarea de semnături în Chinatown-ul din Londra se ocupa şi un cuplu în jur de 60 de ani din China continentală, fiecare dintre ei fiind torturat în China pentru credinţa sa în Falun Gong. Fără a vorbi engleza mai mult de cuvintele de bază - "semnaţi" şi "petiţie", ei colectau semnături în fiecare zi.

"Feţele lor aratau atâta bunătate" a spus Halu, " Oamenii acceptau să facă tot ceea ce le cereau cei doi".

Un lucru surprinzător, practicanţii chinezi Falun Gong, în vârstă, fără să ştie mai mult de 10 cuvinte în engleză, au colectat semnături în marile oraşe din întreaga lume. Astfel, în Toronto, doamna Li Jiayu, 75 de ani, a colectat 8.000 de semnături din iulie până în noiembrie.

În Elveţia, colectarea de semnături a fost organizată de componenta elveţiană a Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului.

Silvan Fedier, un educator în vârstă de 40 de ani, care a condus proiectul pentru societatea civilă a declarat că "enoriaşii unor biserici luau pur şi simplu o petiţie de undeva fără ştirea noastră şi o duceau la biserica lor", a declarat într-un e-mail Fedier , "şi apoi ne trimiteau foile cu tabelele de semnături completate".

În Coreea, au fost înfiinţate mese la care medicii au putut semna petiţia împotriva recoltării de organe la 18 întâlniri diferite ale societăţilor medicale. 7.000 de medici au semnat.

"Şocat"

În timp ce oamenii erau dispuşi să semneze, cei mai mulţi dintre ei nu auziseră de recoltarea forţată de organe înainte şi nu erau pregătiţi pentru ceea ce voluntarii trebuiau să le spună.

"80 până la 90 la sută au fost dezgustaţi", a declarat Thanh Le, un manager pensionar de la Los Angeles County din California. "Nu le venea să creadă. 'Acesta este cel mai inuman lucrul'".

Doamna Zhou Chuanying din Toronto a declarat prin intermediul unui interpret, "Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost feţele şocate ale atât de multor oameni după ce au citit scrisoarea-petiţie. Unora, li se înroşiseră ochii. Alţii aveau lacrimi pe obraji".

Informaţiile din scrisoarea-petiţie au ajuns în atenţia lumii în martie 2006, după ce un reporter de investigaţie al unui post de televiziune japonez şi soţia unui chirurg oftalmolog au fugit din China în Statele Unite, unde spus povestea - care este înspăimântătoare.

Ei au oferit detalii credibile despre o tabără aflată lângă un spital din nord-estul Chinei, unde practicanţi Falun Gong erau ţinuţi ca un fel de bancă de organe vie. În cazul în care spitalul avea nevoie de un organ pentru transplant, se verificau fişele persoanelor din acea tabără, şi, în cazul în care unul era potrivit, luau persoana şi îi recoltau toate organele sale interne, ucigând-o în acest proces.

După ce povestea a ajuns în mass-media, avocatul internaţional pentru drepturile omului, David Matas şi fostul secretar de stat canadian, David Kilgour, au început să investigheze acuzaţiile conform cărora recoltarea forţată de organe avea loc pe scară largă în China.

În raportul Bloody Harvest (lansat în iulie 2006 şi de atunci republicat ca raport revizuit şi apoi sub formă de carte), ei au ajuns la concluzia că afirmaţiile erau adevărate şi au estimat că între anii 2000-2005, practicanţii Falun Gong au furnizat 41.500 de organe pentru transplanturi.

Printre alte elemente de probă, Kilgour şi Matas au evidenţiat următoarele: teste de sânge inexplicabile şi examene medicale făcute practicanţilor Falun Gong încarceraţi, dar nu şi altor deţinuţi; admitere la telefon în 2006 de către medicii din China, că aveau sau ar fi putut avea acces la "organe proaspete" de la practicanţii Falun Gong; modul în care numărul de transplanturi efectuate în China a crescut exponţial după ce persecuţia împotriva Falun Gong a început în China, precum şi lipsa oricăror altor surse decât practicanţi Falun Gong, care ar putea oferi organele pentru a justifica această creştere rapidă.

Bloody Harvest (Recoltarea sângeroasă) arată că recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong face parte din persecuţia împotriva Falun Gong lansată de către liderul suprem de atunci, Jiang Zemin, în 1999.

Falun Gong este o scoală de qigong cu exerciţii energetice, foarte asemănătoare cu artele marţiale. În plus faţă de acestea are un cod moral, asemănător bushido-ului japonez - cod bazat pe principiile adevăr, compasiune, toleranţă. După ce a fost predată pentru prima dată în mod public în 1992, ea a devenit rapid foarte populară. Conform rapoartelor oficiale de stat din China, în 1996 existau cel puţin 70 de milioane de oameni practicau Falun Gong în China.

Jiang se temea de popularitatea uimitoare câştigată de Falun Gong în numai câţiva ani - existau la un moment dat mai mulţi practicanţi decât membri Partidului Comunist Chinez. Aşa că în 1999 a interzis practica şi răspândirea de informaţii despre aceasta, fără motiv.

Momentum

David Matas este bine pozitionat pentru a evalua modul în care publicul răspunde la recoltarea forţată de organe care are loc în China. Într- un e-mail, Matas nota că efectuează călătorii "aproape continuu" de şapte ani de la finalizarea raportului "Recoltarea sângeroasă" în iulie 2006 şi s-a întâlnit cu diverse grupuri şi politicieni pentru a le vorbi despre aceste crime împotriva umanităţii.

"Este un impuls global, în sfârşit, pentru a stabili mecanismele pentru prevenirea abuzului de transplant pe care le-am văzut şi continuăm să le vedem în China", a scris Matas . "Petiţia reflectă şi adaugă la momentum".

Momentumul a crescut recent în mai multe legislaturi. Astfel, la 7 decembrie în Parlamentul Canadian a fost introdusă legislaţia care-i va sancţiona pe cei implicaţi în traficul de organe. La 12 decembrie, Parlamentul European este programat să voteze o rezoluţie care condamnă recoltarea de organe. La 13 decembrie, este, de asemenea, de aşteptat ca în SUA Camera Reprezentanţilor să voteze o rezoluţie care condamnă recoltarea de organe.

Un stat în Australia are în vedere adoptarea unei legislaţii care va interzice persoanelor fizice primirea de organe recoltate de la victime fără consimţământ. O nouă legislaţie a fost discutată în Franţa. În Suedia, recent, 20 de deputaţi au luat parte la o sesiune de brainstorming care a discutat posibilitatea unei noi legislaţii.

"Din cauza uciderii practicanţilor Falun Gong pentru organele lor de către Partidul Comunist Chinez, va fi creată o moştenire globală, un sistem etic de transplant de organe la nivel global", a scris Matas. "Această moştenire va supravieţui mult timp după ce Partidul Comunist din China va fi o amintire amară, distantă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii