Acciza pe carburanţi nu era neapărat necesară - Tom Voinea Bugeţel

În plin scandal legat de promulgarea sau nepromulgarea bugetului pe motiv de acciza pe carburanţi, invitat pe platourile Pro TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat cu seninătate că bugetul pe 2014 se putea face şi fără introducerea accizei de 7 eurocenţi. Desigur, în acest caz ar fi fost nevoie de "alte măsuri" pentru compensarea creşterii accizei, a declarat el.
Liviu Voinea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.12.2013

În plin scandal legat de promulgarea sau nepromulgarea bugetului pe motiv de acciza pe carburanţi, invitat pe platourile Pro TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat cu seninătate că bugetul pe 2014 se putea face şi fără introducerea accizei de 7 eurocenţi. Desigur, în acest caz ar fi fost nevoie de "alte măsuri" pentru compensarea creşterii accizei, a declarat el.

"[Bugetul n.r.] se putea face, cu un deficit mai mare sau cu alte măsuri care să compenseze creşterea accizei. (…) Acciza a făcut parte dintr-un pachet mai mare, negociat cu partenerii internaţionali. Înlocuirea accizei, amânarea accizei, orice astfel de variantă trebuie să fie compensată de o altă măsură. Fie pe partea de tăiere de cheltuieli, fie pe partea de venituri din altă măsură pe venituri. Situaţia în care ar creşte deficitul nu este o situaţie acceptabilă”, a răspuns Liviu Voinea la întrebarea dacă bugetul pe 2014 se putea construi şi fără acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil.

În ciuda insistenţelor invitaţilor de pe platou, Liviu Voinea a refuzat să nominalizeze persoana care a propus introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pentru bugetul din 2014.

Liviu Voinea a explicat însă că măsura creşterii accizei cu 7 eurocenţi va aduce venituri de 2,6 miliarde de lei la buget, din care 2,1 miliarde lei efectiv din acciză, iar diferenţa din TVA.

Suma, a menţionat Voinea, va intra la "găleata comună” a bugetului de stat, care a explicat că bugetul companiei de autostrăzi în 2013 va fi de 6,2 miliarde de lei, faţă de 5 miliarde lei în 2013, fiind prevăzut să crească în următorii ani, informează gândul.

Reamintim că preşedintele Băsescu a anunţat recent că nu a refuzat să semneze Memorandumul cu FMI, deoarece acesta făcea referire la introducerea accizei de 7 eurocenţi. De asemenea, şeful statului a explicat că acciza pe carburanţi nu este necesară, la buget existând resurse pentru indexarea pensiilor şi creşterea salariului minim pe economie chiar dacă se renunţă la acciza pe carburanţi.

Băsescu a arătat că numai dacă de la Ministerul Dezvoltării, condus de Dragnea, se taie fondurile alocate baronilor locali, pentru finanţarea campaniilor electorale USL de anul viitor şi dacă se folosesc şi "resursele plantate în diverse locuri în bugetul de stat", vor putea fi crescute şi pensiile, şi salariile, fără a se pune noi poveri fiscale pe popor a afirmat Băsescu, facând referire la cele 1,2 miliarde acordate de Guvern ministerului lui Dragnea pentru finanţarea unor proiecte pentru care există deja bani europeni.

Întrebat dacă soluţiile propuse de şeful statului îi par realiste, Voinea a dat un răspuns evaziv.

Cât despre suplimentarea cu 30% a bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, aceasta nu este, aşa cum "acuză" Băsescu, pentru finanţarea campaniilor electorale USL ci pentru a pune electricitate (adică stâlpi), gaze (nu de şist) şi canalizare, mai ales în mediul rural.

Voinea a explicat că România şi-a asumat, la data aderării la UE, o serie de obligaţii precum introducerea canalizării şi apei curente în 80% din localităţi. Aceste obligaţii trebuie îndeplinite, altminteri ţara noastră riscă să plătească penalităţi de zeci de mii de euro zilnic.

„Tratatul de aderare la UE prevede ca, până la finele lui 2015, 80% din populaţia României să fie racordată la apă şi canal. În 2012 la apă era racordată 59% şi 51% la canal. Avem suficiente instituţii de control, cine va fura va plăti pentru asta. (...) Dacă la finele lui 2015 nu avem 80% şi nici nu suntem pe aproape, din 2016 Comisia Europeană ne va impune penalităţi de zeci de mii de euro pe zi”, a declarat Voinea, preluat de gândul.

Reamintim că tratatul de aderare a României la UE este datat 2005. Însă lucrările au devenit imperios necesare acum, fără nicio legătură cu faptul că suntem în an pre-electoral, iar românii vor vota in corpore cu cei care le trag electricitate în sat.

Emisiunea după 20 de ani a avut şi momente agreabile, Voinea zâmbind amuzat, nu la ideea de deflaţie, ci la faptul că subordonaţii îl numesc Tom Bugeţel, ceea ce este de bine, "fiindcă vine de la Tom Degeţel, care era un personaj pozitiv, nu-i aşa?"

Declaraţiile ministrului pentru Buget au fost făcute în cadrul emisiunii "După 20 de ani" difuzată de Pro TV şi de voyo.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor