Google elimină jocul "Slavery Simulator", pe fondul indignării din Brazilia
alte articole
Google a eliminat din magazinul său de aplicaţii un joc extrem de controversat numit Slavery Simulator, după ce acesta a provocat indignare în Brazilia.
Potrivit BBC, aplicaţia, care permitea jucătorilor să "cumpere şi să vândă" personaje de culoare, a fost lansată de Magnus Games la 20 aprilie, iar jocul a fost descărcat de peste 1.000 de ori înainte de a fi eliminat miercuri.
Brazilia este o ţară care încă se confruntă cu moştenirea sclaviei, care a fost abolită abia în 1888.
Într-o descriere a jocului, dezvoltatorul se lăuda că utilizatorii puteau "schimba, cumpăra şi vinde sclavi". De asemenea, jocul permitea jucătorilor să aplice diverse forme de tortură personajelor de culoare.
Potrivit imaginilor din joc, utilizatorilor li se oferea posibilitatea de a alege între a elibera personajele înrobite sau "a folosi sclavii pentru propria îmbogăţire. Împiedicaţi abolirea sclaviei şi acumulaţi bogăţie".
În momentul eliminării sale, jocul avea o notă de patru stele din cinci, iar o recenzie spunea: "Un joc grozav pentru a trece timpul. Dar cred că îi lipseau mai multe opţiuni de tortură".
Utilizatorii reţelelor de socializare din Brazilia şi-au exprimat furia faţă de joc, iar o serie de politicieni proeminenţi au îndemnat oficialii să impună companiilor de tehnologie standarde mai înalte.
"Rasism flagrant. Imaginea care ilustrează jocul are un bărbat alb înconjurat de bărbaţi de culoare. Este absurd de violent. Google şi dezvoltatorul trebuie să răspundă pentru această crimă de ură şi rasism", a scris pe Twitter Renata Souza, o activistă de culoare şi politician regional din Rio de Janeiro.
Şi Denise Pessoa, un deputat al partidului politic de guvernământ PT, a scris pe Twitter: "Este absurd că un joc care răspândeşte cruzimea şi discursul de ură împotriva oamenilor de culoare este disponibil. Ţara noastră a fost construită cu sângele populaţiei de culoare. Oamenii au fost ucişi, torturaţi. Un 'Simulator de sclavie' nu este o glumă".
Presa locală a relatat că biroul procurorului general al Braziliei a declarat că a deschis o anchetă privind modul în care jocul - numit Simulador de Escravidão în portugheză - a fost autorizat să fie plasat în Google Play Store.
Între timp, Ministerul Braziliei pentru egalitate rasială a declarat că a organizat o întâlnire cu Google pentru a ajuta la elaborarea unor politici de "moderare a conţinutului antirasist". Acesta a adăugat că dezvoltatorii vor fi traşi la răspundere din punct de vedere legal.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat că Play Store nu permite "aplicaţii care promovează violenţa sau incită la ură împotriva unor persoane sau grupuri bazate pe rasă sau origine etnică, sau care descriu sau promovează violenţa gratuită sau alte activităţi periculoase".
"Atunci când se constată încălcări, luăm măsurile corespunzătoare", a adăugat acesta.
Magnus Games nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea BBC, dar în descrierea jocului, compania a precizat că acesta a fost "creat exclusiv în scopuri de divertisment": "Studioul nostru condamnă sclavia sub orice formă. Tot conţinutul jocului este fictiv şi nu este legat de evenimente istorice specifice. Toate coincidenţele sunt accidentale".
Mai mult de patru milioane de oameni înrobiţi au fost duşi în Brazilia de-a lungul istoriei ţării. În 1822, 1,5 milioane de persoane din cele 3,5 milioane de oameni care trăiau în ţară erau înrobiţi.