Gheorghe Stelian, personajul implicat în dosarul retrocedărilor alături de şefa DIICOT

După ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au iniţiat procedura de arestare a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, acuzată că ar fi participat la o fraudă 62 de milioane de euro, rămâne de stabilit cine este Gheorghe Stelian, omul de afaceri care ar fi primit o despăgubire ilegală din partea procurorului şef al DIICOT.
P. P.
21.11.2014

alte articole

Simbolul justiţiei (Epoch Times România)
P. P.
21.11.2014

După ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au iniţiat procedura de arestare a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, acuzată că ar fi participat la o fraudă 62 de milioane de euro, rămâne de stabilit cine este Gheorghe Stelian, omul de afaceri care ar fi primit o despăgubire ilegală din partea procurorului şef al DIICOT.

Potrivit dovezilor publicate de presă, Gheorghe Stelian ar avea interese comune cu omul de afaceri Dorin Cocoş, cu fosta sa soţie, Elena Udrea, cât şi cu procurorul şef al DIICOT şi prietena Elenei Udrea, Alina Bica.

Din informaţiile publicate de Mediafax şi procurorii DNA, reiese că Alina Bica, din postura de membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP pe care o ocupa în 2011, ar fi intervenit pe lângă membrii Comisiei pentru a obţine aprobarea dosarului de despăgubire al lui Stelian.

Omul de afaceri este şi un apropiat al lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, dar în lumea ”oamenilor de afaceri” este cunoscut şi sub pseudonimul de Stelu, "săgeata" lui Dorin Cocoş.

Ca dovezi în acest sens, în presă s-a notat că Stelian a fost chemat de Truică în şedinţa de criză de la arestarea lui Cocoş în mega-dosarul de corupţie Microsoft, în urmă cu aproape o lună.

Imobilele lui ”Stelu” şi ministrul Elena Udrea

Ziarful Financiar relatează că Gheorghe Stelian ”este persoana de la care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a cumpărat în 2006 terenul de lângă Floreasca, pe strada Chopin, din Bucureşti”.

Potrivit Realitatea, Elena Udrea a obţinut ulterior un credit de 3,3 milioane de euro de la BRD pentru a construi un bloc de locuinţe pe terenul achiziţionat de la ”Stelu”. Dar blocul nu s-a vândut, iar terenul imobilului şi creditul au ajuns la Alexandru Faur, partener de afaceri cu Stelu.

În 2010, Elena Udrea, pe vremea aceea Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a afirmat sugestiv: "Nu mai dorm din cauza ratei la bancă".

Dar legăturile dintre ''Săgeata'' lui Cocoş şi fosta soţie a lui Cocoş, Elena Udrea, s-au mai evidenţiat şi în 2007, potrivit Replicaonline, când Stelian şi Faur ar fi achiziţionat, cu suma de numai 100.000 de euro, drepturile litigioase ale terenului de sub Circul de stat Globus, care are o suprafaţă de 190.000 de metri pătraţi.

De asemenea, presa relata la acea vreme că ”Stelu” ar fi cerut primăriei Capitalei, condusă pe atunci de Adriean Videanu, o despăgubire de 60 de milioane pentru terenul cumpărat cu 100.000 de euro.

O altă colaborare de succes dintre Gheorghe Stelian şi ministrul Udrea s-ar fi consumat când ministerul Turismului a scos la licitaţie hotelul Mamaia de pe litoral. Potrivit sursei menţionate, Stelian ar fi achiziţionat hotelul cu 2,4 milioane de euro prin Silviu Iordache, care ar fi servit ca paravan pe parcursul licitaţiei.

Activitatea lui Gheorghe Stelian a atras atenţia instituţiilor guvernamentale şi în 2012. Potrivit Ziarului Financiar, premierul Victor Ponta a declarat că Autoritatea Naţionala pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a primit de la stat 150 de milioane de euro pentru terenuri din Ilfov, utilizând o serie de documente falsificate.

Într-un context mai larg, despre ”Săgeata'' lui Cocoş, publicaţia Realitatea.net a precizat că acesta face parte din cercul oamenilor despre care preşedintele Traian Băsescu afirma, în 2005, că sunt ”mafia personală a lui Adrian Năstase”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor