Guvernul Ponta continuă ce-a început Năstase. Redevenţele petroliere ar putea dispărea

Departe de a fi doar anul alegerilor pentru Cotroceni, 2014 este mult aşteptatul an al renegocierilor redevenţelor petroliere, bătute în cuie de guvernul fostului premier Adrian Năstase. Considerate a fi printre cele mai mici din Europa, redevenţe petroliere urmau să fie recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, cel puţin aşa promitea urmaşul lui Adrian Năstase, Victor Ponta, în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.11.2014

Departe de a fi doar anul alegerilor pentru Cotroceni, 2014 este mult aşteptatul an al renegocierilor redevenţelor petroliere, bătute în cuie de guvernul fostului premier Adrian Năstase. Considerate a fi printre cele mai mici din Europa, redevenţele petroliere urmau să fie recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, cel puţin aşa promitea urmaşul lui Adrian Năstase, Victor Ponta, în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier. Se pare că lucrurile nu stau chiar aşa, chiar dimpotrivă. Departe de a fi aduse la niveluri europene, redevenţele ar putea chiar dispărea, informează Hotnews.

Potrivit informaţiilor deţinute de sursa citată, în locul unor dezbateri publice privind un nou sistem al redevenţelor petroliere, Guvernul, în care ministrul delegat pentru energie este un fost director în OMV Petrom, pregăteşte pentru luna decembrie un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare în loc de redevenţe, al căror nivel ar fi trebuit stabilit până pe 31 decembrie a.c.

Mai mult, prin respectiva Ordonanţă de Urgenţă iniţiată de Ministerul Finanţelor şi elaborată de un grup de lucru interministerial, Guvernul va renunţa la o serie de alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere.

Concret, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa specială de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. Totodată, se renunţă la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor. Hotnews reaminteşte că procesul de liberalizare a ajuns la final doar în cazul consumatorilor noncasnici, însa pentru cei casnici continuă până în 2021.

De asemenea, construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră aparţinând companiilor petroliere vor mai fi exceptate şi de la plata aşa-numitei taxe pe stâlp, respectiv 1% din valoarea construcţiilor speciale.

În prezent, companiile petroliere plătesc redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Cotele au fost stabilite, iniţial, în 2002 prin OUG 47/2002, după care, în 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004 şi sunt valabile până la 31 decembrie 2014, lucru prevăzut şi în Legea 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom.

Aşa mici cum sunt, redevenţele petroliere sunt o sursă importantă de venituri pentru bugetul de stat, ele ridicându-se la circa 1 miliard de lei anual.

Principalii producători de gaze şi petrol din România sunt OMV Petrom, compania din care provine actulul ministru delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, şi Romgaz, cu o cotă de peste 95% din piaţă. Recent, OMV a anunţat vânzări mai mici şi profit net redus cu 34%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor