Regele Mihai l-a decorat pe fostul preşedinte al Poloniei pentru ”inegalabila contribuţie” a acestuia la căderea comunismului
alte articole
În cadrul dineului oficial găzduit joi seară la Palatul Elisabeta în onoarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, Regele Mihai l-a decorat pe Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei, cu medalia ”Coroana României” în Grad de Mare Cruce pentru ”inegalabila contribuţie” a acestuia la căderea comunismului în Europa.
Evenimentul este cu atât mai important cu cât anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la căderea comunismului în Europa. Ioan Luca Vlad, cancelarul decoraţiilor regale, a declarat că evenimentul este foarte important atât pentru familia regală din România, cât şi pentru România, deoarece ”pentru prima oară după 1948, Majestatea Sa Regele Mihai a decorat un alt şef de stat, pe preşedintele Lech Walesa, primul preşedinte al Poloniei democratice”.
Ioan Luca Vlad a subliniat că Walesa este ”scânteia” care a declanşat revoluţiile desfăşurate în Europa Centrală şi de Est în 1989, şi l-a salutat pe fostul preşedinte român Emil Constantinescu, prezent de asemenea la eveniment, pentru rolul jucat în destrămarea comunismului din ţara noastră în anii 1990.
”El este şi scânteia care a declanşat revoluţiile din 1989 şi care a dus la reinstaurarea democraţiei şi libertăţii în Europa Centrală şi de Est. Alături de el se află alţi foşti 11 şefi din perioada aceea tulbure care şi/au condus ţările către democraţie şi libertate. Faptul că aceşti şefi de stat precum Bulgaria, Albania, Lituania se află la Bucureşti, fapt care i se datorează în mare măsură şi preşedintelui Emil Constantinescu este o onoare pentru ţara noastră căreia i se recunoaşte rolul crucial pe care l-a avut în destrămarea comunismului în anii 90”, a afirmat cancelarul decoraţiilor regale.
Pe fondul resentimentelor anti-comuniste şi anti-URSS din Europa Centrală şi de Est, Lech Walesa a sprijinit formarea unui front comun între intelectualii polonezi şi muncitorii de la şantierele navale din Gdansk, generând manifestări stradale ample la începutul anilor 1980, care au dus în final la căderea paşnică a regimului comunist din Polonia.
Dineul oficial de la Palatul Elisabeta s-a desfăşurat la finalul Conferinţei Internaţionale „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de est: privind în urmă, privind înainte”.
Una dintre cele mai aplaudate prezenţe de la conferinţă, fostul preşedinte al Poloniei şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a afirmat că generaţia sa nu a fost doar ”bună în a distruge fosta ordine globală”, ci a construit şi o lume mai bună.
„Aceasta este rugămintea mea la viitor. Avem nevoie de dezbateri, avem nevoie de emoţii, ca cele pe care le-aţi arătat şi dumneavoastră. Avem nevoie de greve, de proteste pentru ca noi să găsim soluţiile bune şi pentru a alege oamenii responsabili, oamenii potriviţi. Atunci vor spune despre generaţia noastră că nu doar a fost bună în a distruge fosta ordine globală, ci fosta generaţie a construit şi o lume mai bună”, a afirmat fostul preşedinte polonez.
În cadrul conferinţei, Princepele Radu, prezent la ambele evenimente, a citit o scrisoare din partea Regelui Mihai prin care a condamnat ”fascismul şi comunismul” pentru sutele de milioane de crime comise.
”În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei optzeci şi şapte de ani care au trecut am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi.”, a transmis regele.
Potrivit listei publice de invitaţi, la evenimentul de la Palatul Elisabeta au participat, Lech Walesa, preşedinte al Poloniei în perioada 1990-1995, Rudolf Schuster, preşedinte al Slovaciei în perioada 1999-2004, Viktor Iuşcenko, preşedinte al Ucrainei în perioada 2005-2010, Valdis Zatlers, preşedinte al Letoniei în perioada 2007-2011, Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord primar al Londrei în perioada 2002-2003, Gabor Dezsky, fost primar al Budapestei, Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus în perioada 1991-1994, Boris Tadic, preşedinte al Serbiei în perioada 2004-2012, Markus Meckel, fost ministru de Externe al Germaniei, şi Hikmet Cetin, fost vicepremier al Turciei.