South Stream nu mai este o prioritate pentru Italia

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Ministrul italian pentru dezvoltare economică Federica Guidi a declarat că gazoductul South Stream nu mai este o prioritate pentru ţara ei.

“Aceasta este o infrastructură utilă dar nu mai este pe lista priorităţilor noastre”, a spus Guidi reporterilor miercuri, 19 noiembrie 2014.

“Chiar dacă, pe de o parte, acest proiect [South Stream] ar ajuta la diversificarea tranzitului de gaz natural, pe de altă parte există câteva puncte cruciale din punctul de vedere al livrărilor”, a explicat Guidi.

Proiectul TAP (Conducta Trans-Adriatică), pe de altă parte, este considerat a fi strategic, a declarat Guidi, conform ziarului italian Milano Finanza.

Guidi a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe intitulate “Construirea unui pod Euro-Mediteranean: Importanţa strategică a reţelelor de gaz şi electricitate în contextul securităţii energetice.”

Înainte, Italia a fost cunoscută ca unul dintre cei mai fermi susţinători ai proiectului South Stream.

Website-ul euractiv din Bruxelles a citat “surse EU” când a afirmat că gazoductul South Stream – care ar urma sa pompeze gaz rusesc în Europa Centrală prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, ocolind Ucraina – este ca şi “mort” după ce peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.

De asemenea, construirea gazoductului South Stream este acum practic blocată după ce guvernul bulgar a suspendat activităţile de construcţie în urma apelurilor venite din partea Comisiei Europene. Bruxelles-ul susţine că proiectul este incompatibil cu cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE.

Blocul european este de asemenea îngrijorat că unele aspecte ale finalizării proiectului în Bulgaria încalcă regulile UE.

Pe de altă parte, proiectul TAP ar urma să transporte gaz din Azerbaidjan către Europa fără să folosească rutele de tranzit ruseşti.