Geoană promovat Înalt Reprezentant al Primului-Ministru, în subordinea lui Ponta personal

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Epoch Times România)

Mircea Geoană a fost numit de premierul Victor Ponta drept Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică. Geoană se va subordona premierului. Numirea lui Mircea Geoană pe postul înfiinţat în cadrul Cancelariei Premierului este considerată a avea, la fel ca şi ideea numirii lui Daniel Constantin, preşedintele PC, în funcţia de vicepremier, şi o conotaţie de frondă la adresa PNL.

Geoană a fost numit în funcţie printr-o decizie semnată de V. Ponta. Potrivit acestei decizii, Mircea Geoană va exercita o funcţie onorifică şi neremunerată şi îşi va desfăşura activitatea „în conformitate cu mandatul acordat de prim-ministru.“

Geoană va avea ca principală sarcină „promovarea unor obiective regionale ale României“, inclusiv din perspectiva iniţiativei de creare a unui coridor economic denumit generic „Noul Drum al Mătăsii“, precum şi organizarea în România a unor conferinţe anuale în domeniul economic „care să atragă personalităţi din domeniul politicii internaţionale şi mediului de afaceri“, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea ţării în străinătate în vederea atragerii investiţiilor străine etc. etc. etc.

Pentru atingerea "înaltelor" sale obiective, Geoană va beneficia de sprijin logistic şi financiar din partea Cancelariei premierului şi va conlucra cu ministere şi instituţii cu atribuţii în domeniu, în special cu Ministerul de Externe, Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie şi Departamentul pentru Infrastructură şi Investiţii Străine

Reamintim că în noiembrie 2013, când Ponta anunţa posibila numire a lui Mircea Geoană pe postul de înalt reprezentant al Guvernului, Antonescu s-a declarat mirat şi nemulţumit de numirea lui Geoană într-un astfel de post: "trebuie să fii un om serios, ca să fii înalt reprezentat", l-a criticat Antonescu pe Geoană.

Numirea lui Geoană ca Înalt Reprezentant al Guvernului (nu Premierului, ca acum) a fost considerată în noiembrie ca având conotaţii multiple. S-a considerat că premierul împuşcă doi iepuri dintr-un foc prin "înălţarea" lui Geoană:

În termeni de USL, această promovare ar fi reprezentat o răsplată dată lui Geoană pentru servicii deosebite în slujba PSD. Mircea Geoană s-a evidenţiat, alături de vicepremierul Liviu Dragnea şi de Ilie Sârbu, socrul lui V. Ponta, drept unul dintre cei mai acerbi critici ai liderului liberal, într-o perioadă când premierul încerca să mai păstreze în ochii electoratului aparenţa unei oarecari normalităţi în USL. Fost candidat la prezidenţiale al PSD-lui în 2009, Geoană nu a pierdut nicio ocazie de a-l ataca pe Crin Antonescu, încercând să demonstreze că liberalul nu este "demn" să fie prezidenţiabil USL şi că ar fi mai bine că PSD să aibă propriul candidat la prezidenţiale (dacă s-ar putea, chiar pe el).

În termen de politică externă, în noiembrie se vehicula ideea că Geoană ar putea fi promovat pentru a contribui de pe o poziţie cât mai "Înaltă" la apropierea politică, dorită de Ponta, între Guvernul român şi Guvernul de la Beijing, în contextul organizării la Bucureşti a forumului economic China - Europa Centrală şi de Est. Fostul prezidenţiabil al PSD-ului a fost una dintre persoanele care a contribuit la "deschiderea" relaţiei româno-chineze, pe vremea când era Preşedinte al Senatului României şi legăturile sale cu China ar fi fost considerate preţioase de premier.

Summitul economic a scos în evidenţă o reorientare a politicii USL. Steagurile UE şi NATO au fost scoase din Guvern şi Parlament, pentru ca în cele mai înalte instituţii ale României să fluture drapelul chinez. Anterior summitului, Bruxelles-ul avertizase asupra strategiei de tip divide et impera a Chinei, care încearcă să intre în Europa pe uşa din dos, încheind contracte cu cancelarii est-europene pe care criza economică le-ar fi putut face "flexibile" în faţa Chinei şi dispuse la compromis.

Criticat de UE şi de SUA pentru fiecare atac la adresa justiţie, pentru cheltuirea nejustificat (sau necheltuirea inconştientă ) a banilor europeni, Ponta s-a declarat dornic şi fericit să strângă relaţiile cu mult mai permisivul guvern Chinez, un bun motiv ca Geoană să devină Înalt reprezentant economic, pentru a contribui la realizarea "Noului Drum al Mătăsii" pe care România să exporte porci, vaci, reactoare nucleare şi tot ce va mai avea nevoie Guvernul Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne