Fostul premier pakistanez Imran Khan, condamnat la 14 ani de închisoare într-un caz de corupţie legat de terenuri

Imran Khan (AFP via Getty Images)
Redacţia
18.01.2025

Un tribunal pakistanez l-a condamnat vineri pe fostul prim-ministru Imran Khan la 14 ani de închisoare într-un caz de corupţie funciară, ceea ce reprezintă un eşec pentru negocierile începute între partidul său şi guvern, menite să reducă instabilitatea politică din naţiunea sud-asiatică, raportează Reuters

Verdictul în acest caz a fost pronunţat de un tribunal anticorupţie într-o închisoare din oraşul garnizoană Rawalpindi, unde Khan este încarcerat din august 2023.

Soţia lui Khan, Bushra Bibi, a fost de asemenea găsită vinovată şi condamnată la şapte ani de închisoare. Eliberată iniţial pe cauţiune, ea a fost luată în custodie după pronunţarea sentinţei, potrivit Geo News.

„Acuzatul Imran Ahmad Khan Niazi este găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de corupţie şi practici corupte”, se arată în ordinul judecătoresc detaliat împărtăşit de partidul lui Khan, adaugându-se că soţia acestuia a fost, de asemenea, găsită vinovată de "complicitate, asistenţă şi instigare" la practici corupte.

Omar Ayub, un asistent al lui Khan, a declarat că partidul va contesta verdictul în instanţele superioare. Mai mulţi miniştri ai guvernului au salutat verdictul, pe care l-au numit bazat pe dovezi.

Fostul premier, în vârstă de 72 de ani, fusese acuzat că el şi soţia sa au primit terenuri de la un dezvoltator imobiliar în timpul mandatului său de premier din 2018 până în 2022, în schimbul unor favoruri ilegale.

Khan şi Bibi au pledat nevinovaţi.

Cazul este legat de Al-Qadir Trust, un organism neguvernamental de asistenţă socială pe care cuplul l-a înfiinţat când Khan era în funcţie.

Procurorii spun că trustul a fost un paravan pentru ca fostul premier să primească ilegal terenuri de la un dezvoltator imobiliar. Potrivit acestora, Khan ar fi primit 24 de hectare în apropiere de Islamabad şi un alt teren mare în apropierea conacului său de pe vârful dealului din capitală.

Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea terenurilor.

Partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), susţine că terenul nu a fost folosit în interes personal şi a fost destinat instituţiei spirituale şi educaţionale înfiinţate de fostul prim-ministru.

O postare de pe contul lui Khan de pe platforma de socializare X, citând mesajul său din închisoare, le-a cerut susţinătorilor săi să nu intre în panică şi a numit condamnarea o „glumă”.

„Voi rămâne în celula închisorii atât timp cât va trebui în lupta împotriva acestei dictaturi. Nu vom face nicio înţelegere şi vom face faţă tuturor acuzaţiilor false”, se arată în postare.

Anunţarea verdictului a fost amânată de trei ori, ultima dată luni, pe fondul discuţiilor de reconciliere dintre PTI şi guvern. Cele două părţi au fost în conflict de când Khan a fost înlăturat din funcţie în 2022.

Analiştii cred că discuţiile ar putea implica oferirea unui răgaz juridic lui Khan şi partidului său în schimbul încetării protestelor persistente, inclusiv împotriva a ceea ce Khan a numit 'alegeri fraudate' desfăşurate anul trecut.

Ministrul legii, Azam Nazeer Tarar, a declarat reporterilor că fostul star de cricket ar putea, de asemenea, să depună o cerere de clemenţă la preşedintele Pakistanului.

Verdictul este cel mai mare eşec pentru Khan şi partidul său de la rezultatele surprinzător de bune obţinute în alegerile generale din 2024, când candidaţii PTI - care au fost obligaţi să candideze ca independenţi - au câştigat cele mai multe locuri, dar nu au obţinut majoritatea necesară pentru a forma un guvern.

Încarcerat din august 2023, Khan s-a confruntat cu zeci de acuzaţii de la cele de corupţie şi abuz de putere, până la cele de incitare la violenţă împotriva statului, după ce a fost înlăturat din funcţie în urma unui vot parlamentar de încredere în aprilie 2022.

În majoritatea cazurilor, acesta a fost achitat sau pedepsele sale au fost suspendate, cu excepţia acestui caz şi a altuia privind acuzaţia de incitare a susţinătorilor la devastarea instalaţiilor militare pentru a protesta împotriva arestării sale la 9 mai 2023.

Susţinătorii săi au condus mai multe manifestaţii de protest violente de la incidentele din 9 mai.

Cazurile lui Khan au fost judecate în închisoare din motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor