Cabinetul israelian aprobă acordul cu gruparea militantă palestiniană Hamas privind încetarea focului în Gaza
Cabinetul israelian a aprobat un acord cu gruparea militantă palestiniană Hamas pentru o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă biroul premierului Benjamin Netanyahu, cu o zi înainte de intrarea în vigoare programată a acordului, informează Reuters.
În primele ore ale zilei de sâmbătă, după mai mult de şase ore de şedinţă, guvernul a ratificat acordul care ar putea deschide calea spre sfârşitul războiului de 15 luni din enclava palestiniană, controlată de Hamas.
„Guvernul a aprobat cadrul pentru returnarea ostaticilor. Cadrul pentru eliberarea ostaticilor va intra în vigoare duminică”, a afirmat biroul lui Netanyahu într-o scurtă declaraţie.
În Gaza, avioanele de război israeliene au continuat atacurile puternice de la încheierea acordului de încetare a focului. Medicii din Gaza au declarat că un atac aerian israelian de sâmbătă dimineaţă a ucis cinci persoane într-un cort din zona Mawasi, la vest de Khan Younis, în sudul enclavei.
Aceasta a dus la 119 numărul palestinienilor ucişi de bombardamentele israeliene de când a fost anunţat acordul miercuri.
După aprobarea cabinetului israelian, negociatorul principal al SUA, Brett McGurk, a declarat că planul avansează pe calea cea bună.
Încetarea focului va intra în vigoare duminică la ora 06:30 GMT, a postat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar pe X. Casa Albă se aşteaptă ca trei femei ostatice să fie eliberate Israelului în cursul după-amiezii prin intermediul Crucii Roşii.
„Am fixat fiecare detaliu al acestui acord. Suntem destul de încrezători... că este gata să fie pus în aplicare duminică”, a declarat McGurk pentru CNN de la Casa Albă.
Conform acordului, încetarea focului în trei etape începe cu o fază iniţială de şase săptămâni în care ostaticii deţinuţi de Hamas vor fi schimbaţi cu prizonieri şi deţinuţi încarceraţi în Israel.
Treizeci şi trei din cei 98 de ostatici israelieni rămaşi, inclusiv femei, copii, bărbaţi peste 50 de ani şi prizonieri bolnavi şi răniţi, vor fi eliberaţi în această fază. În schimb, Israelul va elibera aproape 2.000 de palestinieni din închisorile sale.
Printre aceştia se numără 737 de prizonieri bărbaţi, femei şi adolescenţi, dintre care unii sunt membri ai grupurilor militante palestiniene condamnaţi pentru atacurile care au ucis zeci de israelieni, precum şi sute de palestinieni din Gaza aflaţi în detenţie de la începutul războiului.
Ministerul israelian al Justiţiei a publicat detaliile acestora sâmbătă dimineaţă, împreună cu acordul de încetare a focului, care prevedea că 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberaţi duminică pentru fiecare femeie ostatică.
După eliberarea ostaticilor de duminică, a spus McGurk, acordul prevede eliberarea a încă patru ostatice după şapte zile, urmată de eliberarea a încă trei ostatici la fiecare şapte zile după aceea.
Partizianii liniei dure se opun încetării focului
În condiţiile în care acordul se confruntă cu o opoziţie acerbă din partea unor membri de linie dură ai cabinetului israelian, presa a relatat că 24 de miniştri din coaliţia guvernamentală a lui Netanyahu au votat în favoarea acordului, în timp ce opt s-au opus.
Opozanţii au afirmat că acordul de încetare a focului reprezintă o capitulare în faţa Hamas. Ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, a ameninţat că va demisiona dacă acordul va fi aprobat şi i-a îndemnat pe ceilalţi miniştri să voteze împotriva acestuia. Cu toate acestea, el a declarat că nu va dărâma guvernul.
Colegul său de linie dură, ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, a ameninţat, de asemenea, că va părăsi guvernul dacă acesta nu se întoarce la război pentru a învinge Hamas după prima fază de şase săptămâni a încetării focului.
După o întârziere de ultimă oră, joi, pe care Israelul a pus-o pe seama Hamas, cabinetul de securitate israelian a votat vineri în favoarea acordului de încetare a focului, o cerinţă înaintea votului cabinetului în plen.
Israelul şi-a început asaltul asupra Hamas în Gaza după ce luptătorii grupării au dat buzna în Israel la 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând 250 drept ostatice, potrivit numărătorilor israeliene.
Războiul dintre forţele israeliene şi Hamas a ras o mare parte din Gaza, puternic urbanizată, a ucis peste 46.000 de persoane şi a strămutat de mai multe ori cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de locuitori a enclavei de dinainte de război, potrivit autorităţilor din Gaza.
Dacă va avea succes, încetarea focului ar putea reduce ostilităţile în alte părţi ale Orientului Mijlociu, unde luptele s-au extins pentru a include Iranul şi proxeneţii săi - Hezbollah din Liban, Houthis din Yemen şi grupuri armate din Irak - precum şi Cisiordania ocupată.
Civilii din Gaza s-au confruntat cu o criză umanitară din cauza foametei, frigului şi bolilor. Acordul de încetare a focului prevede o intensificare a asistenţei, iar organizaţiile internaţionale au camioane cu ajutoare aliniate la graniţele din Gaza pentru a aduce alimente, combustibil, medicamente şi alte provizii vitale.
Agenţia palestiniană de ajutorare UNRWA a declarat vineri că are 4.000 de camioane încărcate cu ajutoare, dintre care jumătate sunt alimente, gata să intre în fâşia de coastă.
Palestinienii care aşteptau vineri alimente în sudul Fâşiei Gaza au declarat că speră că un armistiţiu va însemna sfârşitul orelor de coadă pentru a umple o farfurie.
„Sper că se va întâmpla astfel încât să putem găti în casele noastre şi să facem orice mâncare dorim, fără a fi nevoiţi să mergem la cantinele pentru săraci şi să ne epuizăm timp de trei sau patru ore încercând să obţinem (mâncare) - uneori nici măcar nu ajungem acasă”, a declarat palestinianul strămutat Reeham Sheikh al-Eid.