Trei avocaţi ai lui Navalnîi, condamnaţi la ani de închisoare într-o colonie penală rusă pentru "activitate extremistă"

Cei trei avocaţi care l-au reprezentat pe regretatul lider al opoziţiei Alexei Navalnîi, Igor Sergunin (st), Alexei Liptser şi Vadim Kobzev (dr), acuzaţi de participare la o organizaţie „extremistă”, apar în faţa instanţei în oraşul Petushki din regiunea Vladimir, Rusia, pe 12 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
17.01.2025

Trei avocaţi ai regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi au fost găsiţi vinovaţi vineri de un tribunal rus de apartenenţă la un grup extremist şi condamnaţi la ani de închisoare într-o colonie penală, a anunţat Reuters.

Igor Sergunin, Alexei Liptser şi Vadim Kobzev au fost arestaţi în octombrie 2023 şi adăugaţi în luna următoare pe o listă oficială de „terorişti şi extremişti”.

Ei au fost condamnaţi la 3 ani şi jumătate, 5 ani şi, respectiv, 5 ani şi jumătate în urma unui proces desfăşurat cu uşile închise în regiunea Vladimir, la est de Moscova.

„Vadim, Alexei şi Igor sunt deţinuţi politici şi trebuie eliberaţi imediat”, a postat pe X Iulia Navalnîi, văduva regretatului politician.

Activiştii pentru drepturile omului spun că urmărirea penală a avocaţilor care apără persoanele ce vorbesc împotriva autorităţilor şi a războiului din Ucraina trece un nou prag în represiunea disidenţei sub preşedintele Vladimir Putin.

„Avocaţii nu pot fi persecutaţi pentru munca lor. Presiunea asupra avocaţilor de apărare riscă să distrugă puţinul care a mai rămas din statul de drept, a cărui aparenţă autorităţile ruse încă încearcă să o menţină”, a declarat într-o declaraţie grupul de apărare a drepturilor OVD-Info.

Acesta a declarat că avocaţii lui Navalnîi sunt urmăriţi penal „doar pentru că litera legii încă mai contează pentru ei şi nu l-au lăsat pe om singur cu maşina represivă”.

Navalnîi, care a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica în februarie anul trecut, a fost el însuşi condamnat pentru extremism şi alte acuzaţii, despre care a spus că au fost inventate de autorităţi pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Putin.

Kremlinul afirmă că nu comentează cazurile individuale de judecată. Autorităţile îi consideră de mult timp pe Navalnîi şi pe susţinătorii săi drept trădători susţinuţi de Occident care încearcă să destabilizeze Rusia.

Aplauze în sala de judecată

În ciuda încarcerării sale, Navalnîi a putut, prin intermediul avocaţilor săi, să posteze pe reţelele de socializare şi să depună frecvent acţiuni în justiţie cu privire la tratamentul său în închisoare, folosindu-se de audierile juridice rezultate ca de o şansă de a continua să vorbească împotriva guvernului şi a războiului.

Avocaţii au fost acuzaţi că i-au permis să continue să funcţioneze ca lider al unui „grup extremist”, chiar şi din spatele gratiilor, prin transmiterea mesajelor sale către lumea exterioară.

La tribunal, o femeie a strigat „Băieţi, sunteţi eroi”, iar suporterii i-au aplaudat pe cei trei bărbaţi, care stăteau împreună într-o cuşcă cu gratii pentru inculpaţi, după pronunţarea sentinţei.

Iulia Navalnaya a publicat luna trecută înregistrări video ale unor întâlniri înregistrate în secret între Navalnîi şi avocaţii din închisoare, despre care a spus că sunt ilegale, deoarece o persoană acuzată are dreptul de a discuta în privat cu un avocat. Serviciul penitenciar federal din Rusia nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Navalnaya a declarat că înregistrările au fost făcute de autorităţi şi predate echipei sale după ce aceasta a oferit o recompensă pentru persoanele care ar fi venit cu informaţii despre moartea lui Navalnîi.

Ea susţine că soţul ei a fost ucis la ordinul lui Putin, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o ferm. Navalnaya însăşi este căutată în Rusia pentru presupuse activităţi extremiste, dar a declarat că speră să se întoarcă într-o zi în ţară şi să candideze la preşedinţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor