Viktor Orban, după ce SUA i-a sancţionat şeful de cabinet: "Înseamnă că îşi face bine treaba"
Sancţiunile emise de Statele Unite săptămâna trecută împotriva unui important oficial maghiar cu legături strânse cu premierul Viktor Orban au „consolidat” poziţia oficialului respectiv în cadrul guvernului populist, a declarat vineri Orban, potrivit AP News.
Vorbind la radioul de stat, controversatul lider european şi aliat de lungă durată al lui Putin a declarat că sancţiunile americane împotriva lui Antal Rogan, un ministru guvernamental de rang înalt care conduce biroul cabinetului premierului şi despre care Departamentul Trezoreriei SUA crede că este implicat în corupţie oficială, nu i-au zdruncinat încrederea în ministru.
Sancţiunile împotriva lui Rogan „au consolidat poziţia ministrului în politica maghiară şi în guvern într-o măsură fără precedent”, a declarat Orban.
„El este ministrul responsabil pentru serviciile de securitate naţională, gardianul numărul unu al suveranităţii naţionale maghiare, iar faptul că este pedepsit de o mare putere înseamnă că îşi face bine treaba”, a declarat Viktor Orban.
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei (OFAC) îl suspectează pe Rogan că şi-a folosit poziţia pentru a intermedia afaceri favorabile cu oameni de afaceri aliniaţi guvernului, un aspect cheie al sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Ungariei, care au blocat miliarde de dolari în finanţare din cauza preocupărilor legate de corupţia oficială.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc săptămâna trecută la Budapesta, ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, care şi-a părăsit postul câteva zile mai târziu, înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, a declarat că Rogan a fost „principalul arhitect, executant şi beneficiar” al corupţiei sistemice din Ungaria, pe care a descris-o drept un „ecosistem cleptocratic”.
Rogan supervizează conceperea unor campanii de comunicare guvernamentale de mare anvergură, despre care se crede că au contribuit la menţinerea lui Orbán la putere din 2010. Cunoscut printre criticii din Ungaria drept „ministrul propagandei”, Rogan apare rar în public sau acordă interviuri, dar este un consilier veteran al lui Orban şi supraveghează, de asemenea, serviciile secrete din Ungaria.
Orban, care l-a susţinut pe Trump în timpul campaniei sale electorale şi este un vizitator regulat la reşedinţa sa din Florida, Mar-a-Lago, a prezis vineri că viitorul preşedinte va inaugura o „epocă de aur” în relaţiile dintre SUA şi Ungaria, care s-au răcit din cauza îngrijorărilor Washingtonului că Orban a determinat Ungaria, membră a UE şi a NATO, să abandoneze principiile democratice, urmărind în acelaşi timp legături mai strânse cu Rusia şi China.
Critic dur al Ucrainei, Orban este considerat a avea cea mai apropiată relaţie cu Kremlinul dintre toţi liderii UE şi s-a opus cu voce tare ajutorului economic şi militar acordat Kievului şi a argumentat împotriva impunerii de sancţiuni Moscovei pentru războiul său.
Vineri, el a susţinut că, în timpul preşedinţiei Trump, UE trebuie „să arunce sancţiunile pe fereastră şi să stabilească o relaţie fără sancţiuni cu Rusia”.
De asemenea, el a afirmat că o Ucraină postbelică ar reprezenta „o ameninţare serioasă la adresa economiei europene” şi că, dacă Ucraina îşi va atinge în cele din urmă obiectivul de a adera la UE, fermierii din întregul bloc vor fi forţaţi să renunţe la afaceri.
„Cooperarea economică cu ucrainenii ridică multe probleme, iar până acum văd mult mai multe pericole decât oportunităţi”, a mai spus el.