Fondatorul Apple, Steve Jobs, a demisionat din funcţia de director general al companiei

Fondatorul Apple, Steve Jobs, a demisionat din funcţia de director general al gigantului tehnologic şi va fi înlocuit de Tim Cook, care a fost numărul doi în ierarhia companiei.
Steve Jobs, co-fondatorul şi (directorul general) Apple Computer. (The Epoch Times Romania)
Epoch Times România
25.08.2011

Fondatorul Apple, Steve Jobs, a demisionat din funcţia de director general al gigantului tehnologic şi va fi înlocuit de Tim Cook, care a fost numărul doi în ierarhia companiei.

Jobs, care a fost supus unui transplant de ficat pentru că suferă de cancer pancreatic, a declarat că nu îşi mai poate îndeplini sarcinile şi aşteptările în calitate de director general. Legenda din Silicon Valley va deveni preşedinte al companiei.

Jobs, în vârstă de 56 de ani, este în concediu medical din 17 ianuarie.

Într-o scurtă scrisoare transmisă Consiliului Apple, Jobs a scris: "Întotdeauna am spus că, dacă va veni ziuna în care nu îmi voi mai putea îndeplini îndatoririle şi aşteptările ca director general al Apple, voi fi primul care vă va informa. Din păcate, această zi a venit. Deci demisionez din funcţia de director general al Apple".

"Cred că zilele cele mai luminoase şi mai pline de inovaţii ale Apple urmează. Şi aştept cu nerăbdare să privesc şi să contribui la succesul său în noul meu rol. Mi-am făcut unii dintre cei mai buni prieteni din viaţă la Apple şi vă mulţumesc tuturor pentru numeroşii ani în care am putut lucra alături de voi", a adăugat el.

Art Levinson, membru al Consiliului de Administraţie al Apple, a adus un omagiu contribuţiei lui Jobs la companie: "Viziunea extraordinară a lui Steve şi leadershipul său au salvat Apple şi au ghidat-o către poziţia sa de cea mai inovatoare şi mai valoroasă companie IT din lume".

Analiştii au spus că această decizie nu este neaşteptată şi nu va avea un impact prea mare asupra activităţii de zi cu zi a companiei. "Steve va putea să contribuie în continuare, la fel cum ar face în calitate de director general", a explicat Colin Gillis, de la BGC Financial. "Însă Tim este director general de facto de ceva timp, iar compania a avut un enorm succes. Viziunea şi strategia sunt intacte", a adăugat el.

Nici clienţii nu vor resimţi o diferenţă reală, potrivit analiştilor. "În final, consumatori nu cumpără produsele Apple pentru că sunt de la Steve Jobs, le cumpără pentru că le îndeplinesc nevoile şi sunt produse bune, şi vor continua să o facă", a explicat Michael Gartenberg de la Gartner.

Cu toate acestea, acţiunile au scăzut cu peste 5% după anunţ, ceea ce sugerează că unii investitori au mai puţină încredere în companie fără Jobs la conducere.

În paralel acţiunile a doi rivali asiatici ai Apple au crescut - ale companiei de telefoane HTC, din Taiwan, cu 4,1%, iar cele ale Samsung Electronics cu 3,2%. Societăţile sunt concurenţa Apple în domeniul smartphone-urilor şi tabletelor PC.

Jobs este considerat forţa creatoare care a făcut ca Apple să devină una dintre cele mai mari companii din lume. Datorită produselor extrem de populare, precum iPod, iPhone şi mai recent iPad, Apple a devenit una dintre cele mai căutate mărci din lume.

În al doilea trimestru al anului, compania a obţinut un profit de 7,3 miliarde de dolari şi venituri de 28,6 miliarde de dolari. A vândut peste 20 de milioane de iPhone-uri şi 9,25 milioane de iPaduri.

Jobs a fondat Apple în anii '70, iar computerele sale Macintosh au devenit foarte populare în anii '80. În 1985, el a părăsit compania, după diferende cu colegii, dar s-a întors în 1997 şi a început transformarea Apple, prin lansarea computerului colora iMac.

IPodul, care a revoluţionat piaţa şi a dus la nenumărate copii, a fost lansat în 2002 şi a pus bazele succesului companiei în următorul deceniu.

A urmat iPhone, care a schimbat piaţa smartphone-urilor, iar iPad a depăşit scepticismul iniţial şi s-a dovedit un succes enorm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor