Firava societate civilă încă dă semne de existenţă
alte articole
Sub presiunea unei stângi dictatoriale, în timp ce forţele de dreapta se dezintegrează copleşite de interese egoiste şi invidii, societatea civilă se vede nevoită să strângă rândurile şi să găsească soluţii pentru a-şi asigura un viitor.
Pare că politicul vrea să se autoexcludă din istorie, neîmplinindu-şi menirea de a fi reprezentant al maselor, ci numai o căpuşă veşnic nesătulă.
"Pentru că se împlinea un an de când a avut loc prima manifestaţie în Piaţa Victoriei, şi pentru că lucrurile nu s-au schimbat şi noi am rămas la aceeaşi părere, am zis că e bine să facem din nou un eveniment care să arate că noi nu uităm. Suntem aici pentru ca oamenii să vadă că este posibil ca vocea fiecăruia să fie auzită.
Fiecare, dacă are ceva care este important de transmis, poate să ni se alăture", îndeamnă doamna Magdalena Schubert şi povesteşte apoi despre cum s-a înfiripat mitingul de marţi din Piaţa Victoriei.
"Am scos noi bani din buzunar, am plătit afişe şi pliante de pus prin oraş, am promovat pe facebook şi am încercat să contactăm televiziunile. Aseară B1 a vorbit mi se pare despre noi, Naşul a vorbit despre noi, şi Revista 22 şi România Liberă au anunţat mitingul. Dar e foarte greu, e vară, e vacanţă şi lumea nu înţelege încă pericolul care o paşte.
Chiar nu-şi dau seama că această constituţie poate să-i întoarcă 30 de ani înapoi. Sigur că ar fi oportun să fie contactaţi oamenii din întreaga ţară, dar cum să o facem? Oamenii se uită mai mult pe internet sau la televizor, puţini stau să citească presa scrisă. Şi atâta vreme cât televiziunile nu încearcă să facă acest lucru este foarte greu, nu aduce rating să explici poporului ce pericol îl paşte. E foarte greu să găseşti spaţiu de emisie sau spaţiu de exprimare, aşa încât tu să explici tuturor, pe limbajul lor, de ce este aşa de important acest moment şi ce anume se întâmplă. Pentru că atunci când aude de constituţie, de stat de drept, puţină lume înţelege, şi pare plictisitor pentru cei mai mulţi, inclusiv pentru tineri. Şi din păcate media nu ne încurajează să explicăm. "
Întreb dacă organizatorii mitingului au încercat să ajungă la factorii de decizie, să le explice, ca de la susţinător la ales, nu-i aşa !?! Un contact de la om la om, de la suflet la suflet, că doară pentru binele poporului se îngrijesc domniile lor, guvernanţii.
"Factorii de decizie suntem noi în acest moment", răspunde interlocutoarea noastră.
"Factorii de decizie ai acestei ţări ne duc spre prăpastie. Chiar dacă ajungem la ei, ce să le spunem? Trebuie să găsim calea de a ne putea exprima noi. Şi de a putea face o contraofertă oamenilor.
Dar cel mai important este ca oamenii să înţeleagă că dacă nu reacţionăm acuma, nu o să mai putem să dăm pe nimeni jos, nu o să mai putem să avem opinii sau păreri, sau să nu fim de acord cu ceva, se va termina acest lucru!
Mai bine am un guvern de care sunt nemulţumită cum a fost pe vremea guvernului Boc, şi ştiu că îl pot da jos, decât să am un guvern cum a fost acum 30 de ani, împotriva căruia nimeni nu putea să facă nimic. Între cele două care e preferabilă? "
Dacă acum există figuri politice care ar putea să schimbe în bine cursul evenimentelor?
Da, Magdalena Schubert crede că există nişte figuri politice în această ţară. "Este păcat că nu au ajuns la un consens şi să se unească. Prima figură şi cea mai importantă este domnul Traian Băsescu, care după părerea mea sinceră şi personală este singurul om politic al acestei ţări.
Politicieni de marcă sunt şi Răzvan Mihai Ungureanu, Monica Macovei şi Cristi Preda, care in acest moment sunt singurii capabili să construiască o opoziţie, dar dacă nu se strâng şi nu formează un nucleu puternic, în loc să meargă fiecare pe drumul lui, vocea dreptei nu se va face niciodată cu adevărat auzită.
Drumul nostru putem să ni-l facem după aceea. Mai întâi trebuie să facem posibil acest drum.
Şi dacă nu facem acum ceva, nu va mai fi posibil, conchide Magdalena Schubert.
Viitorul se va modela în funcţie de ce facem acum şi aici. Timpul cronologic trece în defavoarea noastră, dar Timpul celălalt, de dincolo, ne poate influenţa şi mobiliza dacă suntem receptivi şi disponibili, în România, începând de astăzi!
Pe contul Facebook al evenimentului un memento percutează atenţia somând conştiinţa: ŞI TU EŞTI SOCIETATEA CIVILĂ !
Am stat şi eu alături de ceilalţi participanţi, în spatele baricadelor montate de jandarmi, îşi deapănă impresiile Romeo Iancu.
Eram ca într-o menajerie puşi să stăm acolo cuminţi şi să înjurăm cât ne taie capul. Lumea circula pe trotuar, maşinile treceau, viaţa îşi vedea de treaba ei nestingherită. Lumea era peste tot, dar ieri se pare că nu avea chef de protest. La o bere, la un mic, la o terasă în centru, la hipermarket, la televizor, mai puţin la miting. De aceea şi Puterea râde de noi când vede cum protestăm. Ne pune gărduleţe, ne spune ce să strigăm şi ce nu (era un jandarm lângă noi, un tip solid cu grad mai mare, care ne spunea ce avem voie să strigăm şi ce nu).
(...) am remarcat că se scandau lozinci de genul: "Victor Ponta jos jos jos" şi "Antonescu pentru noi este Iliescu doi!". Mobilizator, nu? Eu chiar am spus la un moment dat cuiva, că nu îi poţi aşeza pe cei doi, pe acelaşi loc. Iliescu are locul lui, pus deoparte. Şi deşi a făcut mult rău care încă se mai vede şi simte şi astăzi, totuşi el nu era ridicol, maniac, depresiv, fudul, beat de putere, precum este Antonescu. Iliescu a făcut mult mai mult rău lăsându-i pe alţii să se ocupe de treburile murdare... Antonescu este ca politician, preşedinte de partid, "president ad-interim" o nulitate, un impostor, un anti-model şi unul căruia îi plac linguşelile şi linguşitorii. Lui îi este frică de locul pe care l-ar putea pierde. Şi aici e într-adevar pericolul, pentru că e dispus la orice compromis pentru a-şi păstra locul, poziţia, funcţiile.
Cred în final că se poate desprinde şi o concluzie din ce s-a întâmplat ieri în Piaţa Victoriei, continuă Romeo Iancu.
Românii nu mai au puterea interioară, voinţa, dorinţa, curajul şi conştiinţa că trebuie şi pot să urmeze un ideal comun, că este vital să lupte pentru drepturile lor şi ale tuturor, şi că trebuie să fie conştienţi de un drept fundamental că "binele comun", care nu e ceva abstract şi de neatins, ci e ceva palpabil ce trebuie cucerit, păstrat şi transmis mai departe. Dar mai sper, totuşi, că e vorba doar de o criză trecătoare, că ne vom reveni şi vom prinde curaj pentru a fi activi în prezent, fără să ne proiectăm dorinţele şi neputinţele într-un viitor incert.
Viitorul se va modela în funcţie de ce facem acum şi aici. Timpul cronologic trece în defavoarea noastră, dar Timpul celălalt, de dincolo, ne poate influenţa şi mobiliza dacă suntem receptivi şi disponibili, în România, începând de astăzi!
O participantă la miting, Dana, a sesizat la by Alexa că ţarcurile în care autorităţile îngăduie societăţii civile să se exprime sunt din ce în ce mai restrânse, încât nu ar fi de mirare că în curând tot impingandu-i spre Antipa să aibă aceeaşi soartă cu a "exponatelor" din "vitrinele" muzeului.
Ori vă integraţi în sistem ori vă facem "nemuritori"! Iar noi îi şi plătim pentru asta din munculiţa noastră, şi ne simţim mult mai deştepţi.
Latescu Larisa ne asigură însă că ROMÂNIA ESTE A NOASTRĂ !!!!
Sper să o audă cine decide cu adevărat cum cad zarurile.
Ce putem face noi? Să merităm să cadă bine!
Grupul de iniţiativă care a organizat acest miting: Magdalena Schubert, Maria Savulescu, Gloria Pascu, Viorel Bianu, Ursu Daniela, Laurenţiu Nepotean, Marian Dragomir, Nastase Pavel Dumitru, George Staicu, Cristian Soimaru, Cătălin Banica