Macovei: USL 'curăţă' legile pentru a scăpa prietenii de dosarele de corupţie şi fraudă

Dacă PSD şi PNL nu pot schimba judecătorii şi procurorii profesionişti şi oneşti, schimbă legile după care lucrează pentru a-şi scăpa prietenii de probleme, afirmă europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.06.2013

Dacă PSD şi PNL nu pot schimba judecătorii şi procurorii profesionişti şi oneşti, schimbă legile după care lucrează pentru a-şi scăpa prietenii de probleme, afirmă europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei.

"USL schimbă Codul de procedură penală ilegal şi pe o uşă dosnică, adică prin modificarea Legii de aplicare a Codului de Procedură penală. Legea de aplicare a Codului de procedură penală nu poate modifica, adauga, elimina texte din Codul de procedură penală deja adoptat. Legea de aplicare trebuie să prevadă numai cum se aplică Codul.

Dar mulţi parlamentari au început să îşi bage mâinile până la coate în Legea de aplicare a Codului de Procedură Penală ca să schimbe ce nu au putut schimba în Cod, în încercarea disperată de a lega mâinile justiţiei", precizează Monica Macovei pe blog.

Monica Macovei expune şi câteva dovezi în acest sens. De ex., deputatul PSD Florin Iordache a propus un amendament prin care să nu se mai folosească interceptările obţinute pe baza autorizaţiilor emise în domeniul siguranţei naţionale în dosare de corupţie, fraudă, omor, viol etc.

"În prezent, în România, ca şi în alte state democratice, dacă pe baza unui mandat de siguranţă naţională se fac interceptări din care rezultă şi, de exemplu, comiterea unor fapte de corupţie, acestea sunt folosite ca probe de procurorii anticorupţie şi de judecători. Însă deputatul PSD Iordache vrea ca procurorii şi judecătorii să nu mai poată folosi aceste probe, deşi ele sunt obţinute în mod legal. Nu este prima oară când deputatul PSD Iordache încearcă să îngreuneze cât mai mult anchetarea şi judecarea faptelor de corupţie", a menţionat Monica Macovei.

La fel, senatorul PNL Tudor Chiuariu doreşte ca procurorul să nu mai aibă decizia finală pentru trimiterea în judecată a persoanelor cercetate, ci aceasta să fie atribuţia unui judecător de cameră preliminară, iar pentru asta propune modificarea Legii de aplicare a Codului de procedură penală. "Este inacceptabil să iei procurorilor decizia de trimitere în judecată, aceasta fiind practica stabilă şi folosită în statele democrate. Judecătorul decide în proces asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei, dar nu trebuie să decidă dacă procurorii îl trimit sau nu în judecată pe X. Dacă ne luăm după Chiuariu, pupilul inculpatului Fenechiu care iubeşte justiţia ca sarea în ochi, procurorii îşi pierd rolul esenţial din orice stat democratic, acela de a decide, în numele societăţii, cine este trimis în judecată pentru încălcarea legii penale", mai arată Monica Macovei.

Fostul ministru al justiţiei spune că “este inadmisibil ca prin Legea de aplicare a Codului de Procedură penală să modifici substanţial Codul de procedură penală.” Monica Macovei îi acuză pe cei doi parlamentari USL ca "au demonstrat încă o dată că legea nu există pentru ei, deşi rolul lor în Parlament este tocmai respectarea legii iar Codul de Procedură Penală a fost adoptat deja prin lege". "Pe uşi dosnice şi ilegale, aceştia încearcă să modifice legi deja adoptate ca să îşi scape colegii şi prietenii de răspunderea penală", subliniază europarlamentarul.

Monica Macovei atrage atenţia că“promovarea amendamentelor Iordache şi Chiuariu sunt o încercare evidentă de a bloca sau diminua competenţele procurorilor şi judecătorilor, cu săgeţi otrăvite îndreptate direct spre procurorii anticorupţie şi anti-crimă organizată şi spre judecătorii care judecă aceste dosare”.

Fostul ministru al justiţiei reaminteşte că şi Guvernul Ponta procedează în acelaşi fel prin adoptarea recentă a Ordonanţei de Urgenţă prin care se stabileşte ca DNA va mai putea cerceta infracţiuni vamale şi de evaziune doar dacă prejudiciile sunt mai mari decât echivalentul în lei a 1 milion de euro. "Pe scurt, USL se grăbeşte să 'cureţe' legile şi să îşi scape membrii şi prietenii de dosarele de corupţie, fraudă, spălare de bani, trafic şi alte infracţiuni. Cred că acesta este obiectivul principal al guvernării USL: să oprească justiţia să îi judece şi condamne, după 9 ani în care aceasta a fost liberă, iar politicieni şi oameni de afaceri au ajuns la închisoare pe baza legii. Adică, dacă nu putem schimba judecătorii şi procurorii profesionişti, oneşti şi curajoşi, schimbăm legile după care lucrează: noi înfrângem justiţia pentru că putem schimba legile ca să ne scăpăm. De ce ? Pentru că putem!", concluzionează Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor