Cu 17 voturi pentru şi o abţinere, proiectul de revizuire a Constituţiei a fost aprobat miercuri de comisia parlamentară de resort. Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abţinut de la vot.
Proiectul (revizuirea Constituţiei) a fost finalizat în lipsa opoziţiei şi tot în lipsa ei a fost şi aprobat. Reprezentanţii PDL şi PPDD în comisie nu au fost prezenţi la şedinţă.
PDL îşi anunţase de luni decizia de a se retrage din Comisia de revizuire a Constituţiei şi de a nu participa la dezbaterile din plen, iar partidul lui Dan Diaconescu decisese din 13 iunie să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei.
Prealabil supunerii la vot a proiectului de modificare a Constituţiei, Comisia a mai adoptat două amendamente, ambele propuse de senatorul PNL Tudor Chiuariu, primul vizând transparenţa decizională în instituţiile statului, cel de al doilea reafirmând independenţa BNR. Conform Constituţiei revizuite, Banca Naţională a României nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului în exercitarea prerogativelor sale. Amendamentul a fost primit 17 voturi "pentru" şi trei abţineri.
Amendamentul referitor la transparenţa decizională prevede obligativitatea instituţiilor publice de a supune dezbaterii publice actele normative şi a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, şi a constat într-o completare a articolului 31 din Constituţie care priveşte "dreptul la informaţie".
"Proiectele de acte normative ce urmează să fie adoptate de autorităţile şi instituţiile publice, cu excepţia celor care au caracter de urgenţă potrivit legii, sunt supuse cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptare dezbaterii publice", este textul amendamentului adoptat în comisia de revizuire.
Proiectul, o dată aprobat, va fi trimis conducerii Parlamentului. Grupurile parlamentare trebuie să-şi însuşească proiectul de revizuire a Constituţie şi să strângă o treime din semnăturile senatorilor şi deputaţilor. Apoi, proiectul Constituţiei revizuite va fi transmis Consiliului Legislativ. Procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, vor fi transmise Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, Curtea Constituţională are termen 10 zile pentru a emite punctul său de vedere asupra proiectului de revizuire
Întrebat despre motivaţia opţiuni sale de a nu vota nici pro nici contra Constituţiei revizuite, deputatul UDMR Mate Andras Levente a explicat miercuri că s-a abţinut de la votul deoarece Uniunea nu poate accepta existenţa regiunilor cu competenţe teritorial-administrative şi pentru ca amendamentele privind drepturile minorităţilor naţionale au fost respinse.
"M-am abţinut deoarece pentru UDMR nu poate fi acceptată existenţa regiunilor în Constituţie cu competenţe teritorial-administrative iar celelalte amendamente care se refereau la dreptul minorităţilor naţionale şi care prezintă o importanţă majoră nu au fost adoptate şi pe acestea le vom susţine în plen", a declarat Mate Andras Levente.