Avizul Consiliului Legislativ: Şeful statului este parte a puterii executive, alături de premier. Nu poate pierde acest statut
Consiliul Legislativ precizează, în avizul pentru proiectul de revizuire a Constituţiei, că şeful statului este parte a puterii executive, alături de premier, şi nu poate pierde acest statut, solicitând parlamentarilor să renunţe la teza privind definirea puterilor în stat ce este definită în proiectul de revizuire a Constituţiei.
"Semnalăm că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăseşte şi şeful statului. Precizăm că limitarea prerogativelor constituţionale pentru şeful statului nu determină excluderea acestei instituţii din sfera puterii executive, astfel că textul trebuie revăzut sub acest aspect", se menţionează în avizul Consiliului Legislativ.
Consiliul Legislativ explică, totodată, că sistemul constituţional românesc a consacrat o variantă de executiv compusă din preşedintele României şi premier, fapt pentru care şeful statului face parte din puterea executivă având atât atribuţii administrative, cât şi politice.
"Într-o formulare generică, în doctrina românească s-a apreciat că toate atribuţiile preşedintelui României care nu privesc sarcinile de reprezentare a statului şi, respectiv, de «mediere între puterile statului, între stat şi societate» sunt atribuţii din sfera executivului. Faţă de cele de mai sus, teza finală, care detaliază principiul separaţiei puterilor în stat, ar trebui eliminată", apreciază avizul Consiliul Legislativ citându-l pe Antonie Iorgovan.