Femeia care ar fi şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Instanţei Supreme, a fost arestată
alte articole
Magistraţii Tribunalul Bucureşti au decis, marţi seară, arestarea preventivă a Marianei Rarinca, femeia care ar fi şantajat-o pe judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cerându-i suma de 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii presupus compromiţătoare despre aceasta. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii anticorupţie dispuseseră în noaptea de luni spre marţi reţinerea Marianei Rarinca pentru 24 de ore, după ce aceasta a fost audiată la sediul DNA.
Procurorii au arătat, în ordonanţa de reţinere, că în perioada aprilie - 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi ameninţat-o pe judecătoarea Livia Stanciu, "cu darea în vileag a unor fapte imaginare, în scopul de a dobândi pentru sine, în mod injust, un folos patrimonial". "Mai mult, inculpata a ameninţat persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post de televiziune) a unor date compromiţătoare despre aceasta şi familia acesteia, susţinând că deţine înscrisuri şi alte mijloace de probă cu care îşi poate proba afirmaţiile", a precizat DNA.
În schimbul nedivulgării către presă a acestor informaţii presupus compromiţătoare, Mariana Rarinca i-ar fi cerut judecătoarei Livia Stanciu 20.000 de euro, într-o convorbire telefonică. Femeia este o fostă contabilă a soţului Liviei Stanciu - decedat în 2011 - care după trei ani a sunat-o pe preşedinta ICCJ solicitându-i banii despre care susţine că trebuia să-i primească de la soţul acesteia.
Potrivit referatului DNA, niciuna din pretinsele datorii pe care Mariana Rarinca le cerea Liviei Stanciu nu este probată. Procurorii anticorupţie au publicat mai multe SMS-uri agramate pe care Rarinca le-ar fi trimis cumnatului judecătoarei Liviei Stanciu, în care aceasta ameninţa că va apela la televiziuni şi va face un scandal mediatic.
Potrivit Realitatea.net, scandalul ar început anul trecut, atunci când Livia Stanciu candida pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Supreme.
„Nu pot sa mai aştept. Nu o sa vă placă dar mam hotărît sa numai ţin cont decît de mine şi de ai mei. Cineva vă avea musafiri neplăcute la usa”, „Sunt în drum spre Bucureşti nu mai am milă de nimeni. o sa iasă aşa de urît încât poate sa şi dea demisia am vrut doar banii mei”, erau mesajele trimise de Rarinca.
Cumnatul Liviei Stanciu a declarat la DNA că femeia ameninţa că la poarta ei sunt mai mulţi jurnalişti interesanţi de povestea ei şi că televiziunile i-au promis bani în schimbul infomaţiilor pe care le deţine. Potrivit unor surse judiciare, femeia a pomenit numele televiziunii Antena 3.
Poziţia preşedintelui ICCJ
"Am cunoscut-o, dar nu foarte îndeaproape. Ea lucra la cabinetul soţului meu. (…) Cu ani de zile în urmă i-a fost prezentată soţului meu ca fiind o persoană căreia i-a fost restructurat locul unde lucra domnia sa, o persoană care nu este căsătorită, care are doi copii şi care se află într-o situaţie familială grea. Soţul meu (…), în general faţă de copii, poate determinat şi de faptul că mama lui a murit când el avea şapte ani, a manifestat întotdeauna înţelegere şi întotdeauna a dat copiilor care i se părea că sunt în nevoie", a declarat Livia Stanciu, la intrarea în sediul CSM, citată de Realitatea Tv.
Livia Stanciu a explicat că femeia respectivă a crezut că o va putea intimida prin ameninţarea cu întreprinderea unor „acţiuni de defăimare”, însă un astfel de lucru nu poate fi tolerat.
"Cred că femeia aceasta a crezut că dacă mă ameninţă cu un scandal public în virtutea funcţiei pe care o deţin, de preşedinte al ICCJ, voi ceda şantajului pe care l-a exercitat asupra mea şi că mă va intimida. Vreau să vă spun că tocmai datorită acestei funcţii pe care o deţin şi pe care o exercit cu toată responsabilitatea nu voi accepta. Nu am putut tolera atunci şi vă spun clar că nu voi tolera niciodată şi îi voi îndemna pe toţi care s-ar afla vreodată într-o astfel de situaţie să nu cedeze şantajelor de genul acestora", a adăugat judecătoarea.
Magistratul a adăugat că, iniţial, şi-a manifestat disponibilitatea de a-i returna doamnei respective banii pe care aceasta pretinde că îi datora soţul judecătoarei, dar şi-a dat seama pe parcurs că doamna nu avea dovezi plauzibile.
"Această doamnă, care a lucrat la cabinetul soţului meu, decedat în urmă cu trei ani şi jumătate, m-a apelat spunându-mi că soţul meu ar avea o datorie de 20.000 de euro la dumneaei. Desigur că am manifestat iniţial toată disponibilitatea pentru a clarifica această situaţie, deşi mi s-a părut absurdă după trei ani şi jumătate. I-am solicitat să-mi furnizeze date concrete ce reprezintă suma respectivă. Mi-a comunicat că aceasta ar reprezenta contracte de asistenţă juridică care nu au fost onorate de soţul meu ca urmare a decesului acestuia. I-am cerut din nou cu insistenţă, în acea discuţie, să-mi prezinte elemente concrete cu privire la situaţia respectivă. În mai multe rânduri, în discuţie, a evitat. În finalul ei m-a ameninţat că dacă nu îi dau suma de 20.000 de euro va întreprinde acţiuni de defăimare a mea şi că nu o să fie pe placul preşedintelui ICCJ", a mai declarat Livia Stanciu.