DD joacă la două mese în teritoriu. Dragnea a început să-şi piardă răbdarea

Dan Diaconescu vs Victor Ponta
Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Deşi se anunţa o veritabilă alianţă anti-Băsescu în teritoriu, situaţia negocierilor dintre PSD şi PPDD nu este tocmai certă. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu încheie alianţe pe bandă rulantă cu partidele de dreapta în mai mule judeţe, decizie care nu este deloc pe placul social-democraţilor, preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea dând deja semne că începe să-şi piardă răbdarea, mai ales că funcţiile promise celor de la PPDD la nivel central sunt strict legate de situaţia din teritoriu.

Potrivit Digi24, PPDD a încheiat deja alianţe cu PDL şi PNL la Hunedoara, Gorj şi Braşov, şi discută cu aceleaşi partide la Iaşi şi în Dâmboviţa. Totodată, liderii partidului susţin că acolo unde alianţele cu PSD nu asigură majoritate, membrii PPDD vor merge pe mâna formaţiunilor de dreapta.

Partidul lui Diaconescu aspiră, cel mai probabil, la postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, iar data la care se va oficializa schimbarea configuraţiei Executivului este programată pentru 16 iunie. Atitudinea politică a PPDD-ului i-a nemulţumit însă pe social-democraţi, iar ministerul promis lui Dan Diaconescu poate fi în pericol dacă situaţia continuă pe linia asta.

„Dacă se mai întâmplă situaţii ca cea de la Braşov, în care ei spun la centru că sunt anti-Băsescu, în schimb la Braşov au făcut alianţe cu cei de la PDL şi PNL, atunci asta nu ne va ajuta în negocieri”, a declarat Liviu Dragnea.

Negocierile dintre cele două formaţiuni au ajuns într-un impas în contextul în care în cadrul discuţiilor de la centru cu PSD se discută una şi în teritoriu se întâmplă exact invers.

„Nu ne-am mai întâlnit cu PPDD. Noi ne-am gândit cu bună credinţă la constituirea unei alianţe anti-Băsescu. Am luat de bun ce a spus Dan Diaconescu, dar principalul nostru obiectiv îl reprezintă alianţele în plan local”, a subliniat vicepremierul Liviu Dragnea.

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, mult mai împăciuitor decât colegul său, a informat luni că negocierile dintre PSD şi PPDD au fost suspendate în perioada sărbătorii de Rusalii.

„S-au blocat de Rusalii, doar nu credeţi că de sărbători, ieri, stăteam să facem negocieri. Ieri eram cu familia de exemplu, sunt convins că şi doamna Man a stat cu familia şi toţi ceilalţi, că aşa stau oamenii normali de Rusalii”, a declarat premierul Ponta.

Întrebat însă ce părere are despre alianţele încheiate între PPDD şi nou înfiinţata alianţă din teritoriu PNL-PDL, respectiv la Braşov, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Dâmboviţa, Ponta a replicat: "Ei...discută".

"Evident că, dacă semnăm un acord, îl semnăm ca să se aplice în practică. Dacă nu, nu are rost să-l mai semnăm, dar, din câte am văzut eu şi am discutat cu colegii noştri, la Timiş s-a făcut majoritate, la Galaţi. Singurul lucru este la primăria Braşov, acolo unde PNL, PDL şi PPPD au schimbat vicepremierul nostru", a adăugat Victor Ponta.

Premierul a explicat că PPDD va semna un acord de colaborare doar cu PSD, nu şi cu celelalte formaţiuni din USD.

"Acordul se face însă între PSD şi PPDD, pentru că e vorba de funcţiile noastre, ale celor de la PSD. PC şi UNPR nu trebuie să cedeze nicio funcţie şi nici UDMR, nici vorbă. Deci celelalte trei partide îşi păstrează absolut toate funcţiile politice, aşa cum le aveau şi până acum. Dacă e ceva de cedat pentru PPDD, cedăm noi, de la PSD", a spus Ponta.

De altfel, cei de la UNPR nu erau oricum încântaţi de asocierea cu partidul lui Diaconescu. Vicepreşedintele UNPR, Cătălin Cherecheş a declarat joi, într-o conferinţă de presă, cât se poate de răspicat, că formaţiunea pe care o reprezintă nu va semna niciun protocol de colaborare cu PPDD.

"UNPR nu va fi semnatarul niciunui protocol politic în care apare PP-DD. Este o opţiune doar a PSD, în acest moment, şi sper să nu ajungem în momentul în care Victor Ponta, potenţial candidat la prezidenţiale, să se plimbe în DD-mobil! Noi avem, împreună cu PC şi PSD, nişte lucruri asumate şi ne ţinem de cuvânt. Nu schimbăm regulile în timpul jocului. Considerăm că la nivel naţional nu are niciun rost implicarea noastră în această relaţie dintre PSD şi PP-DD. Nu vrem să deranjăm această relaţie", a declarat Cherecheş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne