Geoană supărat pe Ponta că îi ignoră ambiţiile prezidenţiale

Victor Ponta şi Mircea Geoană
Victor Ponta şi Mircea Geoană (Epoch Times România)

După ce premierul Victor Ponta a ignorat pur si simplu ambiţiile pentru scaunul de la Cotroceni ale colegului său din PSD, senatorul Mircea Geoană, s-a arătat foarte nemulţumit de acest lucru şi a subliniat, luni seara, la Realitatea Tv, că dacă se va dori impunerea unui candidat din afara partidului, acesta va trebui validat prin votul membrilor de partid, nu prin Congres, adăugând că social-democraţii se pot baza pe candidatura sa în interiorul partidului.

Deşi Geoană declarase recent că numele său se află pe o listă foarte scurtă de candidaţi la prezidenţiale din partea PSD, liderul formaţiunii, Victor Ponta, a precizat luni că pe lista de posibili candidaţi a mai rămas doar el şi Sorin Oprescu, pentru că Mugur Isărescu vrea un nou mandat de guvernator la BNR, iar varianta Călin Popescu Tăriceanu a ieşit din discuţie în contextul în care este imposibilă refacerea USL.

"A rămas Oprescu, dar nu ştiu dacă îşi doreşte să candideze, şi eu. Lista s-a cam redus", a declarat Victor Ponta.

Replica lui Geoană nu s-a lăsat mult aşteptată: "Haideţi să spunem lucrurilor mai direct pe nume: Sorin Oprescu. Îmi e greu să înţeleg cum e posibil să incluzi pe vreo listă pe cineva care a candidat în 2009 încercând să rupă din voturile noastre, ale mele, ale PSD-ului şi ale ţării, şi care a obţinut 3%, şi să nu incluzi pe orice formă de evaluare pe cineva care a câştigat 51%? E o fractură logică într-o astfel de evaluare. (...) Să fiu şi mai clar: orice candidatură din afara partidului care va trebui validată prin votul membrilor de partid, nu prin Congres, alegeri interne la PSD, se va lovi de candidatura mea la astfel de alegeri interne în PSD. Ca să fim extrem de bine înţeleşi: dacă va exista un candidat din afara partidului care va încerca să fie impus partidului nostru, oamenii se pot baza pe candidatura mea în interiorul partidului, solicitând un vot membrilor noştri, 500.000 de pesedişti votând candidatul la preşedinţie".

Mircea Geoană a subliniat că dacă premierul Ponta nu îşi doreşte cu adevărat să candideze, dacă nu are inima şi ambiţia să o facă, mai bine să nu mai fie împins de la spate să o facă.

"Adevărata întrebare e dacă Ponta îşi doreşte să candideze la Preşedinţie sau nu. Pe măsură ce asist la această şaradă - anunţăm candidatul după europarlamentare, acum anunţăm în septembrie... (...) Nu poţi obliga pe cineva să candideze dacă nu-şi doreşte. Dacă Ponta vrea să rămână premier, nu-l mai împingeţi de la spate să candideze dacă nu-şi doreşte cu adevărat, dacă nu are în inimă dorinţa şi ambiţia de a conduce această naţiune ca preşedinte! Este un om tânăr, are calităţi certe pentru politică, are în faţa o carieră lungă politică", a mai declarat Geoană.

Senatorul a făcut apel la colegii lui din PSD să îşi unească forţele, să nu mai facă „găşti şi gâsculiţe” şi să se concentreze pe asigurarea continuităţii guvernării.

"Prea multe lucruri seamănă cu 2004. Nu mai vreau să trecem prin ce am trecut în 2004, când eram singur la guvernare, cam cu aceeaşi majoritate. Aveam tot 37%. Păream să fim campionii absoluţi şi învingătorii cerţi. Tot rocadă s-a făcut pe dreapta. Prea mulţi din partid, în clipa de faţă, dragii mei prieteni, v-am condus 5 ani, am fost părinte şi am încercat să ţin acest partid împreună când Băsescu era pe vârful puterii... Nu începeţi să vindeţi pielea ursului din pădure! Au început să apară în partid acum tot soiul de găşti şi gâsculiţe care încep să vorbească despre succesiunea la Victor Ponta. Cum adică? Păi haideţi să guvernăm bine! (...) Nu cumva, ca din concurs de frumuseţe, din orgolii personale, să ne trezim că, peste câteva luni de zile, pierdem guvernarea!", a menţionat Geoană.

În cazul în care Victor Ponta se decide să candideze la alegerile prezidenţiale, Geoană s-a declarat dispus să facă echipă cu acesta. "Victor Ponta vrea să candideze? Am spus-o şi o repet: facem o echipă, ne gândim cu toţii, împărţim rolurile, tragem cu toţii şi câştigăm".

Dacă premierul Ponta va impune alt candidat din partea PSD, Geoană a precizat că este pregătit să candideze: "Candidatura mea va fi pe masă! Dacă se va încerca venirea cu o soluţie improvizată din afara partidului, puteţi să vă bazaţi şi puteţi să fiţi siguri că voi candida pentru nominalizare prin votul membrilor PSD la Preşedinţia României, din partea acestui partid. Evident că voi candida împotriva lui Oprescu! Nu există altă formulă pentru conducerea României din partea stângii româneşti decât cineva cu pedigree, cu arme şi bagaje în acest partid!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne