Fântâni de foc în Islanda: Nouă erupţie vulcanică în peninsula Reykjanes [Video]

Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt, pulverizând lavă înroşită şi fum, 22 august 2024 (YouTube - Screenshot)
Redacţia
23.08.2024

Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt joi, a anunţat biroul meteorologic, pulverizând lavă înroşită şi fum, în cea de-a şasea erupţie din decembrie, informează Reuters.

Lungimea totală a fisurii a fost de aproximativ 3,9 km şi s-a extins cu 1,5 km în aproximativ 40 de minute, a declarat într-un comunicat Oficiul meteorologic islandez, care are sarcina de a monitoriza vulcanii.

Transmisiunile live de la vulcanul din peninsula Reykjanes au arătat lavă fierbinte incandescentă ieşind din pământ, culorile ei galben strălucitor şi portocaliu fiind în contrast puternic cu cerul întunecat al nopţii.

„Impactul este limitat la o zonă localizată în apropierea locului erupţiei. Acesta nu reprezintă o ameninţare la adresa vieţii, iar zona din apropiere a fost evacuată”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Islandei pe social media X.

Lava nu s-a îndreptat spre oraşul pescăresc Grindavík din apropiere, ai cărui aproximativ 4.000 de locuitori au fost în mare parte evacuaţi din noiembrie, a declarat biroul meteorologic.

Erupţia a avut loc pe linia craterului Sundhnukar, la est de muntele Sylingafell, suprapunându-se parţial celorlalte erupţii recente din peninsula Reykjanes, într-un sistem vulcanic care nu are crater central, ci erupe prin deschiderea unor fisuri uriaşe în sol.

Studiile au arătat că magma se acumulează în subteran, provocând avertizări cu privire la o nouă activitate vulcanică în zona situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik.

Cea mai recentă erupţie din peninsula Reykjanes, unde locuiesc aproximativ 30.000 de persoane, adică aproape 8 % din populaţia totală a ţării, s-a încheiat la 22 iunie, după ce timp de 24 de zile a aruncat cascade de rocă topită.

Erupţiile arată provocarea cu care se confruntă naţiunea insulară cu aproape 400 000 de locuitori, deoarece oamenii de ştiinţă avertizează că peninsula Reykjanes s-ar putea confrunta cu erupţii repetate timp de decenii sau chiar secole.

Din 2021, au avut loc nouă erupţii în peninsulă, ca urmare a reactivării unor sisteme geologice care au fost inactive timp de 800 de ani.

Ca răspuns, autorităţile au construit bariere artificiale pentru a redirecţiona fluxurile de lavă departe de infrastructura critică, inclusiv centrala electrică Svartsengi, spa-ul în aer liber Blue Lagoon şi oraşul Grindavík.

Zborurile nu au fost afectate, a anunţat aeroportul Keflavik din Reykjavik pe pagina sa de internet, însă hotelul şi spa-ul geotermal de lux Blue Lagoon, situat în apropiere, a anunţat ca şi-a închis activitatea şi şi-a evacuat oaspeţii.

Erupţiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt aşa-numitele erupţii de fisură, care de obicei nu perturbă traficul aerian, deoarece nu provoacă explozii mari sau dispersarea semnificativă a cenuşii în stratosferă.

Islanda, care este aproximativ de mărimea statului Kentucky din SUA, se mândreşte cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face ca insula din nordul Europei să fie o destinaţie excelentă pentru turismul vulcanic - un segment de nişă care atrage iubitorii de senzaţii tari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor