Facebook închide pagina Anti-România
alte articole
"La sesizarea oficială a eurodeputaţilor liberali români, Facebook închide pagina Anti România!", informează un comunicat transmis de europarlamentarul PNL Renate Weber, prin care se semnalează dezactivarea unei pagini care promova mesaje xeofobe în limba maghiară la adresa statului român şi a românilor.
Pagina ar fi fost închisă, conform europarlamentarului Renate Weber, în urma sesizărilor oficiale ale Delegaţiei PNL din Parlamentul European. Sesizarea oficială a fost trimisă şefei Biroului Facebook de la Bruxelles, Erika Mann, după ce s-a încercat, fără succes, raportarea paginii cu instrumentele puse la dispoziţie de reţeaua de socializare.
"Pagina Anti România conţinea mesaje care incitau la ură împotriva statului român şi a românilor. Mai mult, într-una din poze, steagul României era călcat în picioare de câteva persoane", se arată în comunicat.
"Libertatea internetului nu înseamnă că o naţiune poate fi insultată, o astfel de atitudine fiind inacceptabilă, iar cei care administrează astfel de site-uri trebuie să reacţioneze cu promptitudine. De data aceasta a fost nevoie de o sesizare oficială adresată administratorilor Facebook Europe, căci raportarea paginii ofensatoare nu a fost suficientă" mai afirmă Renate Weber, potrivit comunicatului.
Criticilor mei
După anunţul închiderii paginii, Renate Weber a fost criticată că PNL îşi asumă integral meritele, în condiţia în care mulţi români, deranjaţi de postările jignitoare, raportaseră pagina şi ei.
Renate Weber le explică, pe Facebook, celor care au criticat-o, că şi ea a cerut închiderea paginii xenofobe mai întâi ca simplu cetăţean, folosind opţiunea dată de Facebook:
"Am văzut câteva comentarii cu privire la acţiunea noastră care a dus la închiderea paginii Anti România. Ştiu că foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi raportat pagina (sau fotografiile ofensatoare) folosind opţiunea dată de Facebook. Acelaşi lucru l-am făcut şi eu, în primă instanţă, după ce m-am autosesizat, în urma citirii unui articol de presă (cred că Ziua de Cluj). La câteva ore însă, am primit răspuns că pagina nu va fi închisă, pentru că nu încălca Standardele Comunităţii. Citind însă acele standarde, am devenit chiar furioasă, pentru ca la "hate speech" practic pagina aceea era definiţia exactă pe care o dădea Facebook. A raportat pagina colega care se ocupă de administrarea paginii oficiale a Delegaţiei PNL pe Facebook. Am primit acelaşi răspuns. Am văzut pe acea pagină că funcţiona încă din 2011 şi am citit multe mesaje supărate - pe bună dreptate - ale unor cetăţeni români. Sunt sigură că şi ei raportaseră pagina la Facebook. Aşa cum îmi scriu şi mulţi dintre dumneavoastră că au făcut-o. Cert este ca pagina era încă acolo.
Acesta este motivul pentru care am decis să contactăm Facebook Europe pe canale oficiale, la reprezentanţa lor din Bruxelles şi să cerem, în mod oficial, din partea Delegaţiei PNL în Parlamentul European, închiderea acelei pagini. Sigur că este regretabil că pagina nu a fost închisă mai demult şi că nu a fost închisă la primele sesizări prin metoda "clasică". Sper ca toţi cei care au sesizat FB să primească acum răspuns de la administratorii reţelei şi să afle că această pagină a fost închisă. Din punctul meu de vedere, fiecare gest a contat şi trebuie să reacţionăm de fiecare dată, fiecare dintre noi. E frustrant că - aşa cum am spus şi în comunicat, de această dată nu a fost suficientă raportarea pe căi obişnuite. Dar sper ca data viitoare (căci să nu ne imaginăm că extremismul va dispărea o dată cu închiderea acestei pagini) să fie!", le răspunde Weber celor supăraţi pe ea.