Experţi în securitate: Dronele ruseşti depistate pe teritoriul R. Moldova ar putea fi un gest de intimidare sau au pierdut legătura cu semnalul GPS

Un război la hotar şi faptul că dronele survolează spaţiul aerian al Republicii Moldova sigur că sunt motive de îngrijorare, consideră preşedinta Sandu
Dronă Căuşeni (TV8)
Maria Maevschi
11.11.2024

Dronele ruseşti utilizate în recentele atacuri asupra Ucrainei şi depistate duminică pe teritoriul Republicii Moldova s-ar putea să se fi rătăcit în urma pierderii semnalului GPS sau a descărcării bateriei, opinează unii experţi în securitate de la Chişinău. Totuşi, aceştia nu exclud faptul că dronele ar putea reprezenta şi un gest de intimidare la adresa autorităţilor din Republicii Moldova, transmite Radio Chişinău.

Expertul comunităţii Watchdog Moldova, Pavel Horea, consideră că motivul pentru care dronele ruseşti au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi unul „banal”, precum descărcarea bateriei sau pierderea semnalului GPS.

„După mine, acestea par a fi nişte drone de recunoaştere. După dimensiuni şi după construcţia lor, seamănă foarte mult cu nişte drone ruseşti de recunoaştere de tip Orlan-10. Ele sunt drone cu rază medie de acţiune, în jur de 100, 100 şi ceva de kilometri. Sigur au venit din direcţia est, dinspre teritoriul ucrainean.

Dinspre nord sau sud nu au cum, pentru că distanţele sunt foarte mari şi acestea sunt drone de dimensiuni mici spre medii, care nu pot parcurge distanţe de sute sau mii de kilometri. Aceste drone ar putea să fie un gest de intimidare la adresa autorităţilor Republicii Moldova, dar s-ar putea şi să se fi terminat bateria sau au pierdut legătura cu semnalul GPS prin satelit”, a menţionat expertul comunităţii Watchgog Moldova, Pavel Horea.

Expertul în securitate, Ion Leahu, consideră că prezenţa dronelor pe teritoriul Republicii Moldova demonstrează că relaţiile cu Federaţia Rusă „rămân tensionate” în continuare, „chiar neprietenoase”.

„Faptul că dronele, o oarecare perioadă, n-au pătruns pe teritoriul Republicii Moldova, nu se datorează schimbărilor pozitive, ci faptului că Rusia era ocupată cu alte teritorii, cu alte zone ale conflictului şi diferite explozibile ale Rusiei pur şi simplu nu ajungeau pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultimul timp, se fixează din nou, în calitate de ţintă a trupelor ruseşti, Odesa, Nicolaev şi, datorită acestui fapt, careva dispozitive militare pătrund pe teritoriul Republicii Moldova”, menţionează Ion Leahu.

Cu o opinie în acest sens a venit şi preşedinta Maia Sandu, potrivit căreia, din prima zi de război, autorităţile de la Chişinău au făcut totul ca să protejeze spaţiul aerian al Republicii Moldova, făcând referire la achiziţionarea radarului francez, în acest context.

„Achiziţiile pe care le-am făcut au fost pentru ca să putem să depistăm şi să nu avem situaţii care creează pericol pentru cetăţeni. Din ce au raportat instituţiile, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetăţeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenţi şi în continuare trebuie să achiziţionăm tehnica de care este nevoie ca să avem toată ţara protejată şi toţi cetăţenii să se simtă în siguranţă.

Pentru moment, aceste lucruri nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, dar însăşi un război la hotar şi faptul că dronele survolează spaţiul aerian al Republicii Moldova sigur că sunt motive de îngrijorare”, a punctat Maia Sandu.

Două drone ruseşti au fost depistate în dimineaţa zilei de duminică în raioanele Căuşeni şi Râşcani. Ministerul de Externe de la Chişinău a calificat acest incident drept „o încălcare gravă şi un gest neprietenos al Federaţiei Ruse”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor