Expertă trage semnalul de alarmă: Un proiect de OUG include o mare bombă cu ceas în prag de alegeri

Elena Calistru (Florin Chirilă)
Loredana Diacu
03.09.2024

Elena Calistru, expertă în bugete, preşedintă şi cofondatoare a ONG-ului Funky Citizens, atrage atenţia că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru gestionarea creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar include o serie de prevederi alarmante.

Probabil cea mai problematică este faptul că fondul de rezervă bugetară va deveni mai mare. În prag de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, acesta va putea fi alimentat cu sume uriaşe care vor sta în pixul guvernului.

Redăm postarea Elenei Calistru:

"Am citit proiectul de OUG pentru gestionarea creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar şi mi-a explodat capul!! Am văzut discuţii în spaţiul public doar despre amnistia fiscală, însă marea bombă cu ceas, în an cu încă 3 ture de alegeri, e că, dacă citesc bine proiectul de OUG, Fondul de rezervă bugetară devine mai mare şi practic principala metodă de a aloca bani.

Proiectul de OUG va avea probabil un impact fundamental pentru felul în care vor fi cheltuite (discreţionar!!) bugetele publice, inclusiv cele pentru investiţii. Practic, Guvernul va putea să alimenteze cu sume uriaşe Fondul de rezervă bugetară, fond pe care după îl pun la dispoziţia pixului guvernului.

Iată câteva aspecte alarmante din proiectul de OUG:

1. Articolul XXXVI obligă ordonatorii principali de credite să cedeze la Fondul de rezervă bugetară sume masive dacă execuţia bugetară până la 31 august 2024 este sub 50% din valoarea alocată pe proiecte din fonduri europene. Adică nişte sume, destul de mari, alocate pentru a absorbi banii europeni în mod transparent sunt redirecţionate către Fondul de rezervă în 2 zile, altfel li se blochează oricum de către MFP creditele bugetare. Eu nu zic să stăm cu banii ăia blocaţi, dar asta înseamnă, de facto, blocarea a nenumărate proiecte.

2. Articolul XLI autorizează Ministerul Finanţelor să solicite ordonatorilor principali de credite să vireze în Fondul de rezervă credite bugetare neutilizate, începând cu 1 octombrie 2024. Dacă ordonatorii nu se conformează în 3 zile, Ministerul Finanţelor poate bloca deschiderile de credite bugetare.

3. Articolul XXII limitează drastic posibilitatea de a încheia noi angajamente legale pentru investiţii după intrarea în vigoare a OUG-ului. Se impune şi o limită de plăţi lunare pentru investiţii la nivelul mediei din perioada ianuarie-august 2024.

Practic prin acest OUG se limitează inclusiv ce se poate face pe partea de investiţii publice. Mai puţin dacă banii vin din Fondul de rezervă, care devine atotputernic şi neverificat.

De ce contează? Toţi banii alocaţi prin buget şi prin rectificările bugetare sunt supuşi unui control ceva mai puternic (pentru că ele trebuie aprobate prin Lege/ OUG). Nu şi Fondul de rezervă, care se alocă, discreţionar, doar prin Hotărâre de Guvern.

Asta deja a fost o problemă anul trecut (primul an din istoria recentă când nu am avut rectificări bugetare) şi, ca exemplu, a fost anul în care şi-aşa a fost super re-alimentat şi suplimentat Fondul de rezervă. De exemplu, prin mecanismul de realimentare, doar anul trecut, în octombrie-noiembrie, din bugetul Ministerului Apărării au fost re-direcţionate către Fondul de rezervă vreo 7.2 miliarde de lei.

Asta ca să înţelegem de ce, deşi s-au alocat peste 2% pentru apărare, am ajuns să cheltuim sub 1.5%. Cu război la graniţă şi în condiţiile în care o ţară precum Polonia tocmai a anunţat că se apropie de 5% pentru apărare în bugetul pe 2025. Nu zic să ajungem chiar aşa, dar zic că măcar să fim conştienţi că alegerile din America şi rezultatul lor ar putea să ne lase niţel descoperiţi aici, cu Rusia la graniţă.

Deci să fie cu măsuri de reducere a cheltuielilor doar pentru căţei. Nu şi pentru cine are decizia pe Fondul de rezervă, care nu are doar multe noi posibilităţi de a fi realimentat, ci şi control total într-un an electoral. Brace!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor