Ce s-ar fi întâmplat dacă nu trecea la vot referendumul pro-UE lansat de Maia Sandu? Explicaţiile unui expert în securitate

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)
Andrei Pricopie
21.10.2024

Dacă referendumul pentru integrarea europeană pica la vot, "nu ar fi fost o catastrofă", dar ar fi fost "un semnal politic foarte prost", a opinat, la postul B1 TV, expertul în securitate naţională Iulian Fota, fost secretat de stat pentru afaceri strategice.

"Acum să nu uităm, procesul ăsta de aderare a Republicii Moldova la UE este la început şi el va fi unul destul de lung. Pe de o parte, Uniunea Europeană are o serie întreagă de probleme de rezolvat în interior, o serie întreagă de reforme, de reorganizări. Şi, până când astea nu vor fi finalizate, puţin probabil că procesul ăsta de aderare al Republicii Moldova sau al Ucrainei să fie accelerat. Pe de altă parte, ambele state, Moldova şi Ucraina, au foarte multe lucruri de făcut în interior. Entuziasmul e important, e vizibil, dar organizarea internă, conduita, atitudinea, morală, dacă vreţi, a funcţionărimii publice este departe de a fi cea cerută de criteriile de calitate legate de aderare la UE", a declarat Iulian Fota.

Fostul secretar de stat în MAE a explicat că, dacă referendumul pro-UE nu trecea, ar fi fost "un semnal prost, Rusia ar fi jubilat" şi "pe lângă că va mulţumi Moscova, ar fi folosit ca muniţie împotriva Republicii Moldova, ceea ce nu ne dorim".

"Sunt în UE şi cei care au considerat că ne-am grăbit, pentru că atunci când s-a luat decizia asta a deschiderii UE către Ucraina şi către Republica Moldova, emoţia era mare, războiul era în plină desfăşurare. Unii, în momentul ăsta, şi vocile astea nu sunt foarte vizibile, dar contează, sunt influente, unii cred în UE, că Uniunea Europeană s-a grăbit şi că oferă o promisiune acestor două state, ştiind foarte bine că cele două state sunt încă departe din punct de vedere al comportamentului administrativ, politic, intern, de standardul UE. Şi atunci, oamenii ăştia care nu mai pot să oprească procesul, dar pot să-l tempereze sau să-l temporizeze, ar fi profitat de acest semnal negativ. Ar fi spus: uite, vedeţi, v-am zis că nu sunt pregătiţi, v-am zis că au nevoie de timp, hai să o luăm mai încet", a explicat Iulian Fota.

Cu alte cuvinte, expertul a subliniat că perspectiva aderării a depins şi este influenţată de rezultatul acestui referendum.

Important este să treacă. Dacă referendumul pică, şi aici iarăşi că nu avem 30% participare, sau pică că sunt 30%, dar nu avem 50% plus la confirmare, vom interpreta semnalul de rigoare, dar, repet, va fi unul negativ şi, pe lângă că va mulţumi Moscova, ar fi folosit ca muniţie împotriva Republicii Moldova, ceea ce nu ne dorim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor