Ciolacu promite investiţii de 155 de miliarde de euro. Consultant politic: Ce nu ne spune e că la anul va creşte taxele

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
21.10.2024

Promisiuni mari, realităţi economice dure. Consultantul politic George Rîpă pune sub semnul întrebării, într-o intervenţie la postul B1 TV, viitorul României după patru ani de inflaţie şi "proastă guvernare".

George Rîpă a fost întrebat ce părere are despre planul de ţară pe care l-a prezentat candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, care vorbeşte despre investiţii publice de 155 miliarde de euro în următorii 5 ani.

"O întrebare pe care liderii politici din Statele Unite o pun alegătorilor în momentul în care candidează din opoziţie este: Îi întreb pe alegători dacă astăzi sunt mai bine sau mai rău decât în urmă cu 4 ani. E o chestiune foarte simplă, nu e nimic complicat. La fel, şi noi trebuie să ne întrebăm dacă suntem în momentul de faţă mai bine sau mai rău decât în 2020, ca să parcurgem tot ciclul ăsta electoral. Eu am văzut că am avut în aceşti 4 ani o inflaţie cumulată, cred că de peste 30%. În 2021-2022 am avut inflaţie cu două cifre, deci încerc să fiu conservator. Deci peste 30%", a declarat George Rîpă.

Analistul a explicat că acest lucru înseamnă că ne-a afectat nu doar puterea de cumpărare, dar e o chestiune despre care politicienii evită să vorbească. A afectat şi economiile oamenilor.

"Majoritatea românilor au acasă, să spunem, bani puşi deoparte pentru zile negre, lei în valoare de câteva mii sau câteva zeci de mii de euro. Că nu suntem în New York sau nu ştiu unde. Dacă omul ăla avea acum patru ani o sumă cu care putea să facă anumite lucruri, astăzi poate să facă doar 60% din ceea ce putea să facă atunci. Domnul Ciolacu vine şi spune că va investi 155 de miliarde de euro în economie şi aşa mai departe. Întrebarea pe care o punem este: de ce nu am văzut în aceşti ani, inclusiv cu PNRR-ul, de ce nu am văzut aceste investiţii în educaţie, în sănătate, în infrastructură? De ce România a renunţat la aproape un miliard de euro?", a precizat George Rîpă.

La remarca jurnalistei că, în infrastructură, investiţiile le vedem cu preţul deficitului bugetar. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susţine că avem în execuţie, în lucru, peste o mie de kilometri de autostradă şi drumuri expres.

"Asta ne spune PSD-ul, că avem deficit bugetar pentru că investim în infrastructură. Avem deficit bugetar pentru că avem o guvernare proastă. Şi alte ţări şi-au construit autostrăzi şi acum, în ultimii ani, şi acum 50 de ani, alţii de acum 100 de ani, fără să aibă neapărat deficit bugetar. Este vorba despre cum îţi gestionezi banii. Gândiţi-vă că dacă dăm deoparte banii pe care îi împrumutăm astăzi de la Uniunea Europeană sau din sistemul bancar, banii pe care îi luăm din PNRR, de fapt, investiţiile la noi sunt zero. Deci asta arată o proastă guvernare.

Ce nu ne spune domnul Ciolacu, însă, este faptul că în ultimii trei ani de zile noi am avut trei creşteri de taxe şi că pentru anul viitor, aşa cum ne spune de altfel chiar consilierul său pe probleme economice, Victor Ponta, oricine ar veni, va fi obligat să crească taxele. Unde se vor duce acele taxe? Probabil că vom avea cel puţin 21% TVA. Asta înseamnă o scumpire în lanţ a tuturor produselor şi nu discutăm doar de acea scumpire de câteva procente", a conchis George Rîpă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor