Protest la Ambasada Turciei: Jurnaliştii din Moldova au cerut respectarea libertăţii de exprimare

Mai mulţi jurnalişti de la Chişinău au ieşit în faţa Ambasadei Turciei pentru a-şi manifesta solidaritatea cu o profesoară hărţuită de către autorităţi, dar şi pentru a cere respectarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare în Turcia.
Protestul jurnaliştilor la Ambasada Turciei (Epoch Times Romania)
Anişoara Chiriac
23.09.2016

Mai mulţi jurnalişti din Moldova şi-au exprimat solidaritatea cu Ayse Celik, o profesoară la o şcoală din Turcia acuzată de trădare, printr-un flashmob organizat la Ambasada Turciei de la Chişinău.

Potrivit organizatorilor, Ayse Celik a ajuns pe banca acuzaţilor după ce lansat un apel la o televiziune turcă, în care a pledat pentru mai multă atenţie din partea mass-media faţă de asasinatele şi abuzurile împotriva civililor în sud-estul Turciei. Declaraţia profesoarei a fost co-semnată de 30 de persoane. Ulterior, pe numele acesteia şi ale susţinătorilor săi au fost deschise dosare penale, ei fiind numiţi ”trădători” şi simpatizanţi ai ”organizaţiilor teroriste”.

În acest context, întrucât pe 23 septembrie a avut loc prima audiţie a acuzaţilor, la iniţiativa IFEX (Internaţional Freedom of Expression Exchange), la sediile ambasadelor Turciei din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova, au avut loc acţiuni de solidarizare în scopul promovării dreptului la libertatea de exprimare.

“Am ieşit ca să promovăm libertatea de exprimare pentru că Ayse nu a făcut nimic altceva decât să-şi exprime opinia în cadrul unei emisiuni televizate şi pentru aceasta ea este acuzată de terorism, susţinere a organizaţiilor teroriste. Nu poate omul să meargă la închisoare doar pentru ca şi-a exprimat opinia”, a declarat Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chişinău, Nadine Gogu.

O altă jurnalistă care a participat la protestul organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent, a subliniat că “fiecare om are dreptul să se exprime liber, iar prin acţiunea noastră, încercăm să atragem atenţia asupra acestui lucru”.

Niciun reprezentant al Ambasadei turceşti de la Chişinău nu a ieşit să vorbească cu jurnaliştii prezenţi la acţiunea de protest, însă ”observăm că suntem monitorizaţi “, a notat Nadine Gogu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor