Maia Sandu: Candidaţii comozi guvernării pot ajunge în turul doi doar prin fraudare

Preşedintele PAS, Maia Sandu, consideră că indiferent de declaraţiile PLDM, cei doi lideri, PAS şi PPDA, care au decis să meargă cu un candidat comun în alegerile prezidenţiale din toamnă, nu ar trebui să renunţe la această idee, pentru a reuşi să mobilizeze cât mai mulţi cetăţeni.
Maia Sandu, candidatul PAS la prezidenţiale (Captură Foto / n4.md)
Maria Maevschi
23.09.2016

Candidaţii preferaţi de autorităţi nu ar avea şanse să ajungă în turul doi dacă alegerile sunt corecte, consideră candidatul la funcţia de preşedinte din partea fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Totuşi, din experienţe anterioare, dar în special din cele petrecute în ultimele săptămâni de campanie pre-electorală, Maia Sandu este convinsă că, actuala guvernare „nu este dispusă să intre în această concurenţă într-un mod absolut legal şi transparent.”

PD poate ajunge doar prin fraudare în turul doi, altfel nu are cum şi dovadă sunt sondajele pe care le-am văzut, protestele, acestea reflectă adevărata atitudine a electoratului din RM în raport cu toţi candidaţii Partidului Democrat. Dacă ajungem să-l vedem pe Marian Lupu în turul doi atunci suntem siguri că fraudarea a fost masivă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4 de joi seară.

Potrivit preşedintelui PAS, oamenii sunt pregătiţi de pe acum pentru cine să voteze în ziua alegerilor. „Eu am primit mesaje de la oameni, inclusiv de la cei care îşi fac serviciul militar şi oamenii îmi spun că deja li s-a transmis că ei trebuie să voteze petru Marian Lupu şi că urmează să facă o poză a votului şi după aceea s-o prezinte celor în subordinea cărora se află acei oameni. Noi ne vom asigura că avem observatori în aceste secţii de votare”, a susţinut Sandu.

Ce ţine de candidatura la prezidenţiale a liderului socialist, Igor Dodon, despre care Maia Sandu a menţionat recent că ar fi ”unul dintre aşii din mânecă ai lui Plahotniuc”, aceasta a mai adăugat că Dodon ar putea să ajungă în turul doi de alegeri întrucât există o parte a societăţii care chiar crede că el ţine la interesul oamenilor, cu toate că acest lucru nu este adevărat.

Este unul dintre candidaţii care depind de Plahotniuc şi de guvernarea acestuia. Dodon nu este un om independent, el a avut probleme cu justiţia, iar aceasta este controlată de Plahotniuc şi atâta timp cât justiţia nu este independentă, aceasta este o metodă de a-l şantaja pe Dodon.

Dodon i-a vândut lui Plahotniuc hotelul şi atunci când el era parte din echipa de businessmeni care avea acces la guvernarea comunistă, pentru că acolo s-a început această construcţie, în sânul comuniştilor a fost crescut Plahotniuc şi alţii ca el. Am văzut şi secvenţe când Dodon nu a vrut să voteze demisia lui Plahotniuc. Mi-ar plăcea să avem o procuratură care să scoată acum, înainte de alegeri, toate aceste dovezi şi să le prezinte”, a punctat Maia Sandu.

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă este, la fel ca şi Dodon, „unul dintre candidaţii pe care dânsul (Plahotniuc – n.r.) îi preferă. Este un candidat acceptabil pentru guvernarea lui. Dl Leancă nu înţelege că nu poţi să faci Integrarea Europeană cu o guvernare coruptă”. Iar „Mihai Ghimpu nu este nici unionist şi nici omul care poate să lupte cu corupţia, să asigure prosperitate”, a punctat candidatul PAS la prezidenţiale, considerând că lumea deja a înţeles acest lucru.

Menţionăm că joi, 22 septembrie, după două săptămâni de la primirea listelor de subscripţie, grupul de iniţiativă a candidatului la prezidenţiale, Maia Sandu a prezentat Comisiei Electorale Centrale peste 24 mii de semnături din cele 27 mii colectate. „A fost un proces care a durat nu 24 de ore, ci două săptămâni”, a menţionat Maia Sandu făcând referire la Partidul Democrat şi candidatul său Marian Lupu.

După ultimele declaraţii făcute de preşedintele liberal-democrat, Viorel Cibotaru, cum că, în lipsa unei decizii comune în cadrul coaliţiei, PLDM o va susţine pe Maia Sandu la prezidenţiale, aceasta a ţinut să reitereze şi în cadrul emisiunii de aseară de la N4 că: „Declaraţia lui Viorel Cibotaru a fost una nepotrivită şi nu ne ajută să ne coalizăm eforturile. Dar nu este nimic pierdut, eu cred că noi putem să depăşim aceste animozităţi şi trebuie să le depăşim pentru că avem un interes comun. Scenariul minim este să nu admitem ca în funcţia de preşedinte al RM să ajungă o persoană controlată de această guvernare.”

Cu privire la candidatul comun din partea opoziţiei de dreapta, Maia Sandu a mai precizat că „ar fi un semnal negativ pentru alegători şi o problemă pentru cel care nu-şi ţine cuvântul”, în cazul în care unul din cei doi, Sandu şi Năstase, nu ar vrea să renunţe la a candida la funcţia de preşedinte şi ar participa ambii.

„Pentru noi este foarte important să ţinem împreună electoratul, altfel va fi o problemă pentu că nu vom reuşi să mobilizăm suficienţi oameni ca să ne asigurăm că un candidat al autorităţilor actuale nu preia această funcţie”, a conchis liderul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor