Partidele noi îşi dau mâna peste Prut/ Nicuşor Dan s-a întâlnit cu Maia Sandu
alte articole
”Am găsit o persoană vie, care are acelaşi limbaj cu noi, care vorbeşte despre lucruri reale, nu despre sloganuri şi care ne-a povestit despre o R.Moldova cu cam aceleaşi probleme ca România, dar amplificate pe anumite segmente, o ţară captivă unor reţele corupte şi despre naşterea unei societăţi, care dincolo de sloganuri şi ideologii, simte că nu se mai poate”, a declarat Nicuşor Dan.
La rândul ei, vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, a subliniat reformele făcute de Maia Sandu ca Ministru al Educaţiei şi a rugat-o să împărtăşească din experienţa ei.
”Cred că avem multe lucruri în comun. Şi noi am pornit un proiect politic la Chişinău, Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi am început această luptă în 2012 când am devenit Ministru al Educaţiei. R.Moldova are mari probleme în sistemul educaţional. Noi ne-am propus să vorbim despre aceste probleme şi să găsim soluţii. Am început cu examenul de bacalaureat şi m-am inspirat din experienţa României. Am propus să avem un examen corect astfel încât să fie apreciată meritocraţia. A fost un exerciţiu mai dificil pentru că după măsurile luate pentru a asigura corectitudinea evaluării foarte mulţi tineri au picat bacalaureatul. A fost o tragedie naţională. O parte din societatea noastră a condamnat Ministerul Educaţiei. Parlamentul a încercat de câteva ori să mă demită din funcţie, dar o bună parte a societăţii a realizat că aceasta este singura cale prin care putem să mergem mai departe şi să transmitem semnalul corect tinerei generaţii că munca este apreciată”, a afirmat în replică Maia Sandu în cadrul întâlnirii transmise live pe Facebook.
Pe de altă parte, fostul ministru al Educaţiei a arătat că pentru creşterea transparenţei a implementat o fişă a performanţelor în fiecare şcoală, prin care fiecare elev şi părinte se poate informa despre resursele care se alocă pentru fiecare şcoală şi despre rezultatele acestor şcoli.
”Am pornit o reformă a învăţământului profesional tehnic şi am pilotat învăţământul dual. Acum, după câţiva ani, putem să vedem primele rezultate. Tinerii care au trecut prin această experienţă pot să obţină un loc de muncă mult mai uşor şi sunt mult mai calificaţi, adică posedă cunoştinţele care sunt căutate astăzi pe piaţa muncii”, a mai spus Maia Sandu. Ea a adăugat că în reforma învăţământului superior s-a inspirat tot din experienţa României, creând de la zero o Agenţie de asigurare a calităţii.
”Din păcate în perioada în care noi făceam reforme şi le explicam copiilor că nu este bine să trişezi, să furi, să cumperi note sau diplome, alţi colegi din guvernarea de atunci se ocupau de furturi bancare şi banii pe care noi îi economiseam ca să creştem salariile profesorilor, ca să investim în şcoli, ajungeau în buzunarele unor oameni corupţi. De aceea am ajuns la această etapă în care am înţeles că trebuie să facem noi politică, să aducem oameni noi, corecţi, şi cu asemenea oameni am pornit la drum”, a susţinut liderul PAS.
În opinia Maiei Sandu, PAS se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi USR în sensul că este ”un partid care se finanţează absolut transparent, corect şi legal, ceea ce este o noutate pentru R.Moldova şi este de datoria noastră nu doar să câştigăm alegerile, ci şi să demonstrăm că este posibil ca un partid în RM să existe pe baze legale, fără finanţări dubioase”.
Reamintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a reuşit să înregistreze candidatura Maiei Sandu la prezidenţiale la Comisia Electorală Centrală, cu 24.800 de semnături.
”Şi noi şi voi contăm pe alegeri corecte, pentru că dacă vor fi corecte, atunci şansele noastre sunt mari”, a concluzionat Maia Sandu.
La finalul întâlnirii, vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, a făcut apel la românii din R.Moldova să semneze pentru ca Uniunea Salvaţi România să poată candida la alegerile parlamentare, iar Maia Sandu a promis că va ajuta formaţiunea la strângerea semnăturilor.