Expert Forum clarifică chestiunea certificatelor verzi. A crescut sau nu preţul la energie cu 50%?
alte articole
Ana Otilia Nuţu de la Expert Forum a încercat să clarifice chestiunile privind Legea de reeşalonare a acordării certificatelor verzi care a constituit ieri principalul motiv de scandal între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, care s-au acuzat reciproc că mint referitor la această problemă.
Premierul Ponta l-a acuzat miercuri pe preşedinte că refuză să promulge legea pentru că "are interes" să sprijine producătorii de energie regenerabilă pe spatele românilor, adăugând că, prin nepromulgarea legii, facturile la energie vor creşte cu 50%. Şeful statului i-a explicat premierului că ordonanţa în cauză este în vigoare aşa cum a fost semnată ea de premierul Ponta şi a produs efecte din 1 iulie 2013, subliniind că legea a fost retrimisă în Parlament pentru că trebuia să primească un aviz de la Comisia Europeană, şi va fi promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile necesare.
Totodată, preşedintele a declarat că de fapt preţul la energie a scăzut şi i-a dat exemple concrete premierului pentru ca acesta să se convingă.
În acest context, Ana Otilia Nuţu a explicat că cel care minte este premierul Victor Ponta şi a făcut o analiză succintă a chestiunii. Experta a subliniat că OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008 este în vigoare şi produce efecte, astfel că numărul de certificate verzi este deja redus.
Totodată, aceasta a explicat că „nici vorbă” ca certificatele verzi să fi crescut preţul cu 50% aşa cum susţinea premierul Ponta.
„De fapt, e destul de neclar dacă le-au crescut vreun pic: deşi consumatorii finali plătesc certificatele verzi (acum sunt vreo 6-7% din factură), în acelaşi timp a crescut foarte mult şi cantitatea de energie ofertată în piaţă şi a scăzut preţul pentru energie, un efect care nu e cuantificat de nimeni şi care trage în acelaşi timp preţul pentru energie mult în jos în piaţă. Consumatorul plăteşte preţul din piaţă plus contribuţia lui la ajutorul regenerabilelor plus tarife de transport, distribuţie, taxe etc. Se pare că efectul combinat e cam la limită, certificatele verzi cresc cu 1-2% factura sau pe acolo - din păcate, n-a calculat nimeni care e efectul combinat al celor două efecte (surplus de ofertă de energie şi subvenţie) şi separat clar pe schema de sprijin, adică separat de alte influenţe din piaţă”, a explicat Ana Otilia Nuţu.
„În realitate, exact de aia e şi Comisia un pachet de nervi şi zice că ce-a primit nu se poate chema notificare: n-a fost nimeni în stare să facă un studiu de impact şi să spună exact ce se întâmplă cu preţul, nici la Legea 220, nici la OUG 57, nici la legea din Parlament”, a adăugat aceasta.
Experta susţine că de fapt, marii consumatori şi-ar dori să beneficieze de reducerea de preţ de energie din piaţă, dar fără să plătească ei certificatele.
„Alro şi Mittal sunt şocate de faptul că trebuie să plătească brusc nişte sume mult mai mari decât anticipaseră, pentru certificatele astea verzi. De exemplu, Alro zice că plăteşte vreo 20 milioane de euro numai certificate verzi. Probabil e adevărat, însă nici Alro nu calculează cu cât s-a redus preţul energiei în piaţă, şi n-o face pentru că s-a obişnuit la preţurile preferenţiale, mult sub nivelul pieţei, la care obţinea energie din contractul tip "băiat deştept" pe termen lung cu Hidroelectrica! Evident că, dintr-un asemenea contract pe termen lung la preţ cam fix, nu poţi beneficia şi de reducerea de preţ din piaţa liberă. Aceeaşi problemă o are şi Mittal. Reamintesc că amândoi au ţinut morţiş să aibă contracte pe termen foarte lung la preţuri mult mai mici decât preţurile din piaţă la momentul în care au încheiat ei contractele”, a precizat Ana Otilia Nuţu, adăugând că lucrurile nu au mers cum au vrut ei, deşi acest lucru nu era tocmai neaşteptat.
Aceasta a adăugat că în acelaşi mod se ştia încă de la adoptarea Legii 220 că urmau să crească cotele obligatorii de energie regenerabilă odată ce intrau mai mulţi în piaţă, şi că încă eram sub targetul anual. „Deci, de unde atâta surpriză?”, a întrebat experta.
„Şi Hidroelectrica, şi ALRO, şi Mittal aveau exact aceeaşi informaţie în 2011-2012. Cert e că Hidroelectrica n-a vrut sub nicio formă să-şi scoată energia la licitaţie, să dea cui oferă mai mult, problema asta e, să aibă lumea acces nediscriminatoriu şi să obţină Hidroelectrica cel mai bun preţ pe care îl poate obţine din piaţă. Acum lui Alro îi pare rău, mie mi se pare doar divine justice (justiţie divină - n.r.). Mittal a încercat de câteva ori să facă nişte oferte de preţ care să fie 170 (un preţ foarte mic la vremea respectivă)+0,0005% variaţiile de preţ şi de câteva ori n-a putut încheia contractele pe motiv de scandal. La fel, Energon căuta astă-toamnă contracte la 165 şi a dat şpagă de 1,4 milioane de euro pentru asta. Sigur, nimeni nu se aştepta ca preţurile să scadă chiar atât, scăderea e probabil temporară, dar morala rămâne: you cannot have your cake and eat it, too (nu poţi să păstrezi prăjitura şi să o şi mănânci în acelaşi timp - n.r.). Dacă vrei preţuri fixe, nu faci scandal când în piaţă scad”, a explicat aceasta.
În ciuda acestui lucru, sindicatele din industrie au protestat miercuri, la Curtea Constituţională şi joi au anunţat că vor protesta în Piaţa Victoriei la sediul Guvernului, pentru a cere soluţionarea de urgenţă a ordonanţei de urgenţă referitoare la producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.
„Avem regenerabilii, care primesc un număr de certificate verzi; şi furnizorii, care sunt obligaţi să cumpere energie / certificate într-o cotă obligatorie, care depinde de câtă capacitate regenerabilă instalată există realmente în piaţă şi cât e ţinta pe anul respectiv. În mod normal, Legea 220 are un mecanism automat de ajustare a sprijinului pentru regenerabile. Atunci când sunt "prea multe certificate verzi" în piaţă faţă de obligaţia noastră de a consuma o anumită "cotă" / pondere de energie regenerabilă, avem un număr în exces de certificate verzi faţă de obligaţia furnizorilor să le cumpere. Ca urmare, şi preţul certificatelor verzi se duce rapid spre pragul minim - ceea ce se şi întâmpla deja în 2013. Cred că ar fi fost mai uşor să se reducă, pur şi simplu, preţul minim”, a declarat Ana Otilia Nuţu.