Alt meci Ponta-Băsescu, acum pe învinuiri legate de extremiştii maghiari
alte articole
Din categoria "nici o zi fără meciuri politice", premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că a transmis către preşedintele Traian Băsescu un raport întocmit de Ministerul de Interne (MAI) privind activitatea lui Vona Gabor, preşedintele formaţiunii extremiste ungare Jobbik, susţinând că preşedintele, "dacă nu mai este acum susţinător al dlui Tokes şi al dlui Vona Gabor" poate decide să îi interzică acestuia accesul în România.
Reamintim că marţi, la o zi după ce în jur de 4000 de maghiari au "comemorat" la Târgu Mureş "Ziua Libertăţii Secuieşti", cerând printre scandări de tip „Ţinutul Secuiesc nu este România”, „Să piară Trianonul”, „Autonomie” sau „Ţiganilor, plecaţi acasă!” autonomia Ţinutului Secuiesc, preşedintele Băsescu a afirmat că va cere să se emită un act normativ prin care să se interzică prezenţa pe teritoriul României a membrilor şi liderilor partidului extremist Jobbik, care au inflamat spiritele la Târgu Mureş:
"Voi avea o discuţie aplicată cu ocazia primului CSAT, pentru că libertatea, democraţia, dreptul la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care faci rău altora, iar Jobbik este un partid de care le este ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta. Nu văd de ce ne-ar fi ruşine să-i dăm afară”, a declarat Băsescu
În replică, premierul Ponta a "explicat" astăzi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că nu poate fi interzisă intrarea în România a unor cetăţeni europeni care aparţin unui partid anume pentru simplul motiv că nu li se poate cere acestora carnetul de partid la intrarea în ţară, însă poate fi interzisă prezenţa pe teritoriul României a unei persoane. Premierul l-a invitat pe preşedintele Băsescu "dacă nu mai este acum susţinător al dlui Tokes şi al dlui Vona Gabor, dacă i-a reevaluat şi îi consideră un pericol pentru România", să procedeze în baza sesizării Guvernului", care a trimis raportul referitor la Gabor.
Totodată, premierul a mulţumit MAI-ului pentru raportul întocmit cât şi partenerilor săi de guvernare, UDMR, care, deşi susţinători ai autonomiei teritoriale a maghiarilor, s-au disociat de actele "extremiste" de la Târgu Mureş - unde parte din protestatari au atacat forţele de ordine cu petarde şi pietre.
"Vreau să mulţumesc MAI dar şi reprezentanţilor UDMR care au făcut o poziţie foarte clară, tot ceea ce este democratic şi european se poarte afirma în România, acolo unde sunt acte extremiste, indiferent că vin din partea unui cetăţean maghiar sau român, acestea trebuie sancţionate", a declarat Ponta.
Afirmaţiile dlui Ponta sunt negate de UDMR. La câteva ore după incidentele de la Târgu Mureş, noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a dezvăluit "secretul lui Polichinelle" şi anume pentru UDMR autonomia teritorială a ţinutului secuiesc reprezintă o "dezvoltare normală pentru comunitatea maghiară din România", motiv pentru care partidul susţine acest demers.
"Vă spun sincer, suntem pro pentru că din 1992 e în programul politic al UDMR. Nu e ceva... un lucru absurd. Este foarte palpabil şi pentru noi asta înseamnă o dezvoltare normală pentru comunitatea maghiară. Să putem să avem aceste instrumente pentru că noi vrem să contribuim la dezvoltarea României cu tot ce putem mai bun", a declarat Attila Korodi.
În ceea ce priveşte poziţionarea preşedintelui Băsescu, reamintim că în august 2013, după ce Vona Gabor a declarat la Tăbăra Tineretului Maghiar din Ardeal că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, Traian Băsescu a a sancţionat dur declaraţiile liderului Jobbik, afirmând că "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Ungariei, care a devenit focar de instabilitate în regiune din punct de vedere al politicilor privind minorităţile".