Bucureşti: Proteste împotriva creşterii preţului la energie

(photos.com)

Curtea Constituţională va fi pichetată miercuri între orele 12.00-15.00 de peste 200 de membri de sindicat din metalurgie, iar joi tot între orele 12.00-15.00, peste 1.000 de angajaţi vor participa la un miting organizat în Piaţa Victoriei.

Scopul manifestaţiilor este de a determina autorităţile să efectueze urgent modificări legislative în ce priveşte regimul energiei regenerabile şi problema liberalizării preţului la gaze naturale şi energie, transmite Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Metal (FNSM).

"Procesul subvenţionării energiei regenerabile, care a crescut exploziv într-o perioadă scurtă de timp, nu este implementat şi administrat într-o manieră eficientă şi echilibrată din punct de vedere al costurilor. Consumatorii industriali au plătit în 2013 cu 21% mai mult pentru fiecare MWh, comparativ cu anul 2010, ceea ce face întreprinderile din România necompetitive pe plan mondial", a declarat Sora.

Preşedintele sindicaliştilor a afirmat că în normele europene se stipulează, deja, posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor de 80-85%, aceste prevederi făcând parte din programul de reindustrializare a Europei.

"Spania a suspendat schema de sprijin încă de la începutul lui 2012, iar Germania a creat excepţii de la plata acestor taxe pentru marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din Uniunea Europeană şi să ofere industriilor locale un tratament corect", a declarat Sora.

În opinia lui Sora, numărul personalului angajat în industria metalurgică la ora actuală este de numai 25.000 de oameni, faţă de 250.000, câţi lucrau în acest domeniu de activitate la începutul anilor 90.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie