Legea Certificatelor Verzi, un alt motiv de scandal între Ponta şi Băsescu

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că Legea certificatelor verzi a fost retrimisă în Parlament pentru că trebuia să primească un aviz de la Comisia Europeană, şi va fi promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile necesare.

"Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement", a declarat şeful statului.

La 26 februarie, preşedintele sesiza Curtea Constituţională în cazul ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, evidenţiind faptul că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, ceea ce ar putea declanşa proceduri de infringement împotriva ţării noastre.

Preşedintele a precizat că ordonanţa respectivă, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat.

"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizarea către CCR.

Pe de altă parte Departamentul pentru Energie susţine că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, subliniind că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

Premierul Victor Ponta a anunţat că are de gând să treacă peste preşedinte şi să emită o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă acesta refuză în continuare să promulge legea.

"Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii", a declarat miercuri Ponta în şedinţa de guvern, avertizând că cel mai mare pericol care îl riscăm este ca preţurile la electricitate să explodeze din cauza refuzului preşedintelui.

Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că dezinformarmează opinia publică pentru a-şi proteja interesele sale, sau ale unor companii private.

Miercuri, sindicatele din industrie protestează la Curtea Constituţională şi joi au anunţat că vor protesta în Piaţa Victoriei la sediul Guvernului, pentru a cere soluţionarea de urgenţă a ordonanţei de urgenţă referitoare la producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.