Executivul R. Moldova a decis prelungirea patentei de întreprinzător dar şi scumpirea acesteia
alte articole
Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător prin care a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător până la 31 decembrie 2018. Patentele vor fi prelungite doar pentru cei care o vor deţine la data de 31 decembrie 2016, altele noi nu vor mai fi eliberate. Totuşi, patentarii vor plăti mai scump pentru a-şi desfăşura activitatea.
Amendamentele propuse vizează prelungirea termenului de desfăşurare a două genuri de activitate, pentru încă doi ani. Mai exact, este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane, din autovehicule, comerţul cu produse alimentare şi mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.
Iniţial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă până la finele anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător. Conceptul respectiv este promovat prin prisma amendamentelor propuse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017.
Guvernul anunţă într-un comunicat de presă, că trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită, însă, o perioadă de tranziţie, ce ar permite actualilor posesori de patentă în comerţ, să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului respectiv. Prin urmare, s-a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător, pe un termen de doi ani. Prevederea respectivă se va extinde doar la titularilii de patentă ce deţin la data 31 decembrie 2016 patente valabile pentru unul din genurile de activitate menţionate.
O altă prevedere ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume doar în cadrul pieţelor comerciale a căror funcţionare este reglementată de prevederile Legii cu privire la comerţul interior.
Notabil este faptul că o decizie anterioară a autorităţilor de a interzice activitatea în baza de patentă începând cu anul 2017 a scos în stradă zeci de comercianţi.
Pe parcursul anului curent micii antreprenori au organizat mai multe proteste, la care au cerut autorităţilor să le permită să activeze în bază de patentă. După lungi dezbateri, Ministerul Economiei a dispus prelungirea eliberării patentei pentru anul 2016, însă la un preţ mai mare.
Premierul Pavel Filip a declarat, după şedinţa Executivului, că acest proiect de lege este un compromis. Beneficiarii solicitau o acţiune a patentei fără limită de 10 ani, apoi de 5 ani. “Noi am ajuns la un compromis de 2 ani de zile. S-au majorat puţin taxele pentru patenta de întreprinzător. Am convenit ca în această perioadă să găsim şi alte soluţii pentru cei care activează în bază de patentă. Patente de întreprinzător nu vor mai fi eliberate, vor fi prelungite pentru cei care le deţin astăzi. Am găsit deja un mecanism – antreprenoriatul individual. Antreprenorul va plăti doar 1% din venit. Între timp împreună vom încerca să găsim şi alte soluţii”.
Astfel, patenta pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule în pieţe la Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol va costa 1080 lei, faţă de 360 lei cum era până în prezent.
În celelalte oraşe şi municipii aceeaşi patentă va costa 360 lei, dublu faţă de actualul preţ de 180 lei. Iar în sate, patenta va costa 200 lei, faţă de o sută de lei, preţul actual.
Potrivit trm.md, unii antreprenori au declarat că dacă până acum abia de îşi puteau acoperi cheltuielile, odată cu majorarea preţului patentei le va fi şi mai greu.
„Iarna vânzările sunt foarte slabe. Cred că vor fi cheltuieli mari şi s-ar putea ca mulţi să-şi închidă afacerea.” „Dacă cheltuielile pentru patentă se măresc de trei ori şi arenda se va mări, şi mai departe ce facem? E o mare problemă. Omul care se ocupă de o afacere şi nu are venit, o abandonează şi pleacă peste hotare”, au declarat câţiva antreprenori, potrivit sursei citate.
Proiectul urmează să fie examinat de Parlament.