Guvernul de la Chişinău a aprobat bugetul pentru 2017

Bugetul pentru anul 2017 a fost aprobat luni, de Guvern. Statul planifică să adune la buget aproape 33 de miliarde de lei, dar să cheltuie aproximativ 37 de miliarde. Deficitul speră să-l acopere din împrumuturi externe. Costul poliţei medicale rămâne neschimbat.
Ştefan Sârbu
06.12.2016

alte articole

Cabinetul de miniştri de la Chişinău, 05.12.2016 (www.gov.md)
Ştefan Sârbu
06.12.2016

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, în cadrul şedinţei din 5 decembrie, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017. Acesta este fundamentat pe o creştere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10%, şi a importurilor de 9%. Anul 2017 este anul în care moldovenii încep să plătească oficial şi pentru “furtul miliardului”.

Potrivit proiectului de lege, veniturile la bugetul de stat urmează să înregistreze o creştere cu 11% faţă de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 32,8 miliarde lei. Majorarea veniturilor se datorează în proporţie de 73,5 % majorării încasărilor din impozite şi taxe. Al doilea cel mai important factor reprezintă granturile care vor însuma 3 miliarde lei, în creştere cu 47%.

Cheltuielile din bugetul de stat înregistrează o creştere cu 9 % faţă de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 36,9 miliarde lei. Creşterea cheltuielilor este pe fundalul majorărilor salariale prevăzute, cheltuielilor adiţionale reformelor şi stingerea datoriei de stat.

După ce anul trecut, din cauza fraudei bancare datoria internă s-a triplat, anul acesta a mai crescut cu 250 de milioane de lei, până la 21 de miliarde şi 250 de milioane de lei. Anul 2017 este anul în care statul începe să plătească pentru “furtul miliardului”, câte aproape 700 de milioane de lei pe an.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, potrivit protv.md, a declarat că se vor depune eforturi ca datoria de stat să nu fie o povară pentru contribuabili. “Prevedem ca aceste mijloace să le obţinem de la recuperarea activelor celor 3 bănci, precum şi de la mijloacele sechestrate de la persoanele vinovate în frauda bancară.”

Pentru realizarea proiectelor cu finanţare externă în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 milioane lei (7,4% din total cheltuieli), cu o creştere faţă de anul 2016 cu 13,8%.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susţinere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură şi construcţia locuinţelor pentru persoanele defavorizate.

În învăţământ se preconizează a fi renovate 21 de şcoli şi 40 de instituţii preşcolare, renovate şi dotate 12 centre de excelenţă din învăţământul profesional tehnic, majorate bursele pentru 36 mii de elevi şi studenţi.

În anul 2017 se prevăd alocaţii de 161,7 milioane lei pentru reforma poliţiei şi 49,2 milioane lei pentru finalizarea construcţiei/reconstrucţiei obiectelor de investiţii capitale, în contextul Strategiei de reformare a sectorului justiţiei.

La capitolul „Protecţie socială”, se prevede indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%, majorarea mărimii indemnizaţiei unice la naşterea copilului, majorarea cu 50% a indemnizaţiei pentru tineri specialişti şi indexarea burselor la rata inflaţiei.

De asemenea, Guvernul îşi propune să fie majorate salariile pentru funcţionari publici, judecători, procurori. Totodată, salariile pentru angajaţii Serviciului Fiscal şi Vamal urmează să se dubleze, în scopul asigurării unei administrări mai eficiente a încasărilor la bugetul public naţional şi eliminarea factorului coruptibil.

În acest context, premierul Pavel Filip a menţionat că proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2017 este unul care propune ţinte perfect realizabile. „Este un proiect de buget echilibrat şi responsabil, care ţine cont de capacităţile de finanţare ale Republicii Moldova pentru anul 2017.”

Pentru 2017, Ministerul Finanţelor estimează o creştere economică de 3 % şi o inflaţie de 4,4 procente. De asemenea, costul poliţei medicale rămâne neschimbat în 2017, de 4056 de lei cu păstrarea reducerilor prevăzute pentru anul 2016. Statul speră să obţină 200 de milioane de lei din privatizări. 40 de milioane vor fi cheltuite pentru finanţarea partidelor politice.

Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2017 urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor