SUA ar putea sancţiona companiile şi băncile chineze pentru afaceri ilegale cu Phenianul

Tensiunile dintre SUA şi China s-ar putea amplifica dacă Washingtonul va sancţiona companii şi bănci chineze suspectate de susţinerea programului nuclear, de rachete sau alte tipuri de arme al Coreei de Nord.
Paradă militară în Coreea de Nord.
Paradă militară în Coreea de Nord. (Captură Foto)

SUA a avertizat China că va sancţiona companiile şi băncile chineze care desfăşoară afaceri ilegale cu Coreea de Nord dacă Beijingul nu va aplica sancţiunile ONU împotriva Phenianului, potrivit unor oficiali de top ai Departamentului de Stat american.

Abordarea mai dură a SUA reflectă nemulţumirea că Beijingul nu a aplicat cu stricteţe sancţiunile existente ce urmăresc restricţionarea programului nuclear nord-coreean, pe care atât diplomaţia cât şi sancţiunile SUA au eşuat să îl limiteze.

Ca răspuns la avertismentul SUA, oficialii chinezi au declarat că în opinia lor, numai aplicarea presiunii nu va funcţiona asupra Coreei de Nord, adăugând că se opun oricărei acţiuni americane ce va afecta companiile chineze.

Sancţiunile SUA asupra companiilor şi băncilor chineze vor amplifica probabil tensiunile dintre cele două puteri majore, care au neînţelegeri serioase în legătură cu revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a desfăşurării unei baterii antirachetă americană în Coreea de Sud.

În condiţiile în care administraţia preşedintelui Barack Obama se află în ultimele săptămâni de activitate, oficialii au declarat că toţi paşii majori vor fi lăsaţi în seama administraţiei preşedintelui ales Donald Trump, care va fi investit în ianuarie 2016.

Deşi este un critic frecvent al Chinei, nu este clar dacă Trump va merge aplica sancţiunile.

Departamentul Trezoreriei SUA a inclus vineri pe lista sa neagră persoane şi companii despre care a declarat că ajută guvernul nord-coreean sau programul său nuclear şi de rachete, dar nicio companie chineză nu s-a aflat pe listă. Coreea de Sud şi Japonia au declarat, de asemenea, că vor impune noi sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord.